Єдина друкарня книжок для сліпих опинилася на межі закриття

Єдина в Україні друкарня, що видає книжки шрифтом Брайля – на межі закриття. Через невчасне державне фінансування. А купувати закордонні видання інвалідам із пенсією у 1200 гривень – не по кишені. У переддень міжнародного дня сліпих 70 тисяч незрячих людей в Україні сподіваються, що їхню друкарню врятують.

Олег Миколайович вже 30 років шукає помилки в нових виданнях. Звичайний дисплей комп’ютера навіть не вмикає, адже з народження живе в суцільній темряві. Без літератури чоловік не уявляє свого життя і шкодує лише за тим, що не усі незрячі мають можливість доторкнутися до слова.

“Парадокс в тому, що раніше, коли ми працювали з механічними некомп’ютерними технологіями, а держава мала гроші на нашу роботу, ми випускали більше, ніж зараз”, – каже редактор за Браїлем будинку друку та звукозапису УТОС Олег Савченко.

Упродовж сорока років, – розповідає пані Ірина, – кожну сторінку набирали вручну на жерстяних матрицях. Помилки виправляли молотками. А спеціальний автомат переносив такі тексти на папір.

Згодом, на зміну радянським автоматам прийшли комп’ютери, та найбільша гордість будинку друку та звукозапису товариства сліпих – промисловий браїлівський принтер, на якому можна видрукувати півсотні книг на рік. По сто примірників кожної.

“В світі існують може по одному – два екземпляри в кожній державі і більше немає. Ми його отримали 13 років тому. У нас воно працює і працює”, – каже майстер виробничих дільниць будинку друку та звукозапису УТОС Андрій Охрименко.

Однак останні роки його вмикають дедалі рідше. Цього року за рахунок благодійників надрукували лише 13 видань. Їх подарували 70 бібліотекам для незрячих та шістьом інтернатам для сліпих дітей. Імовірно, цим людям цьогоріч знову доведеться обходитися малим. Адже державного фінансування на 2016 рік – а це трохи менше двох мільйонів гривень, у будинку друку і звукозапису не дочекалися й досі.

“З 2009 року ми виготовляємо озвучену літературу та книги шрифтом браїля тільки за рахунок коштів, зібраних як штрафні санкції фондом соціального захисту інвалідів України. Ці штрафи платять підприємства за невиконання норми по працевлаштування інвалідів”, – каже директор будинку друку та звукозапису УТОС Степан Філіп.

У друкарні кажуть, навіть якщо отримають кошти до свята, надрукувати все заплановане просто не встигнуть. А тепер мають ще й новий клопіт. Фасад їхньої понад сторічної будівлі на Майдані Незалежності пішов тріщинами. І без капітального ремонту, на самому ентузіазмі працівників, будинок довго не протягне.

Джерело: podrobnosti.ua

Share Button