ДО РІО З УКРАЇНОЮ У СЕРДЦІ

Національна паралімпійська збірна України27 серпня у столиці на Майдані незалежності відбулися урочисті проводи паралімпійської збірної нашої держави, яка вирушає на XV літні паралімпійські ігри, що проходитимуть у Ріо-де-Жанейро з 7 по 18 вересня.
Вперше наші спортсмени з особливими потребами взяли участь у паралімпіаді в Атланті 1996 року. Тоді честь України захищали лише двадцять п’ять спортсменів у п’яти видах спорту. Але вони гідно представили Україну. З того часу з кожною паралімпіадою зростала і чисельність нашої збірної і її блискучі результати. Сьогодні українська паралімпійська команда посідає четверте місце серед найсильніших паралімпійців світу.
Цього року Україна відправляє рекордну за чисельністю команду – 172 спортсмени, які візьмуть участь у п’ятнадцати видах спорту. Слід зазначити, що авторитет паралімпійського спорту у нашій країни зростає. Як пригадували очевидці на минулу паралімпіаду 2012 року, що проходила у Лондоні, наших спортсменів проводжала лише невелика група людей, здебільшого родичів та друзів. Цього ж року на Майдані незалежності зібралися тисячі киян та гостей міста. Дехто з них мав запрошення, тож міг розраховувати на зручні місця перед сценою, дехто прийшов просто так, але треба було бачити, як захоплено ці сотні людей вітали наших паралімпійців. І ця атмосфера загального патріотичного піднесення, щирого захвату мужністю спортсменів, їхньою перемогою над собою і всіма перешкодами життя, прикрашала церемонія і вселяла віру в наших героїв.
Перед початком зустрічі ведуча, чарівна Тетяна, розповіла присутнім про нашу збірну, про нелегкі долі, серед яких чимало і інвалідів по зору. Наприклад, стрибун Руслан Катишев. Хлопець практично повністю незрячий. Однак, його рекорд – шість метрів, сорок шість сантиметрів – є унікальним для паралімпійців. Але він не збирається зупинятися на досягнутому і сподівається на нові перемоги. Не менш мужні і дівчата з вадами зору. Здавалося б: чи є більш чоловічий вид спорту, ніж дзюдо? Але на паралімпійських іграх у Ріо виступатиме жіноча збірна України з дзюдо, що складається саме з дівчат з ураженнями зору. Віримо ми і у наших голболісток, які також вирушають на паралімпіаду до Бразилії. Цей вид спорту традиційно «належить» незрячим. Дуже вболіваємо і за наших плавців.
Та ось хвилююча мить! На сцені з’являється Уповноважений президента України у справах людей з інвалідністю, президент Національного паралімпійського комітету України Валерій Сушкевич разом з паралімпійською збірною. І глядачі, стоячи, бурхливими оплесками вітають нашу героїчну команду. Майорять прапори, якими розмахують фани, батьки підіймають вгору діточок, знов і знов проноситься Майданом телекамера, яка показує церемонію у прямому ефірі Першого UA.
До усіх присутніх звернувся Валерій Сушкевич. Він подякував усім за підтримку і розповів про учасників нашої збірної.
-«Особлива відзнака нашої командиї – це відчуття патріотизму», – зазначив В. Сушкевич. Він також висловив упевненість у тому, що наші паралімпійці і цього разу не підведуть очікувань України.
Від імені Президента України нашу збірну вітав заступник голови адміністрації Президента Р. Павленко. Від імені голови Верховної Ради України з вітальним словом виступив голова Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму Артур Палатний. А від імені уряду спортсменів вітав сам мінстр Молоді та спорту Ігор Жданов, який зробив дуже богато для того, аби Україну було гідно представлено на паралімпіаді у Ріо.
Радісно вітали усі присутні видатного спортсмена сучасності, мера нашої столиці Віталія Кличка, який також знайшов час для того, аби особисто привітати паралімпійців.
Дуже символічно виглядало і те, що на церемонії були присутні посли Бразилії в Україні та України в Бразилії.
Після виступів офіційних осіб своє мистецтво та добрі побажання спортсменам дарували популярні артисти: Злата Огнєвіч, гурти «Друга ріка», «Бумбокс» та ін.
На завершення урочистих проводів параолімпійським спортсменам вручили символічні обереги.
-«Вирушайте до Ріо з Україною у сердці. Пам’ятайте: Україна завжди з вами», – сказав Валерій Сушкевич.
Так воно і є. Віримо, що наша підтримка та віра у сили наших спортсменів і стане найнадійнішим оберегом, який допоможе паралімпійцям порадувати Україну новими перемогами. Вони справжня гордість країни.

Є. Познанський

Share Button