Депутати пропонують посилити відповідальність за працевлаштування інвалідів

Новий Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності в частині працевлаштування людей з інвалідністю посилить контроль за нарахуванням і сплатою роботодавцями адміністративно-господарських санкцій і пені за невиконання нормативу робочих місць.

Відповідний законопроект поданий народним депутатом Фракції “Блок Петра Порошенка” Глібом Загорієм та іншими депутатами комітету з питань ветеранів, учасників бойових дій, учасників АТО і людей з інвалідністю і зареєстрований 6 липня 2015 року під номером 2299а.

Згідно зі статтею 19 Закону України “Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні” роботодавці повинні надати робочі місця людям з інвалідністю у розмірі 4% сeредньоспискової чисельності штатних працівників за рік, або в кількості одного робочого місця, якщо працює від 8 до 25 чоловік. При недотриманні цієї вимоги роботодавці щорічно платять до Фонду соціального захисту інвалідів адміністративно-господарські санкції. Величина відрахувань відповідає розміру середньорічної зарплати на відповідному підприємстві за кожне робоче місце, призначене для інваліда, але ним не зайняте.

“На жаль, за останні декілька років істотно знизилася соціальна відповідальність роботодавців по відношенню до людей з інвалідністю. Сума відрахувань, самостійно сплачених підприємствами до Фонду захисту інвалідів, зменшилася з 27,7% у 2012 році до 8,6% в минулому році. Наш законопроект покликаний захистити громадян, які зазнають найбільших складнощів із працевлаштуванням шляхом контролю за відрахуваннями до їхнього фонду. Що більше коштів від роботодавців поступить до цього фонду, то більше можливостей фінансувати зайнятість, соціальну, трудову, фізкультурно-спортивну і професійну реабілітацію інвалідів ми отримаємо”, – сказав співавтор законопроекту Гліб Загорій.

Запропонований законопроект 2299а визначає основні завдання Фонду соціального захисту інвалідів, конкретизує критерії виконання нормативу робочих місць для працевлаштування людей з інвалідністю, визначає повноваження державних органів при здійсненні перевірок за його невиконання, вводить відповідальність посадових осіб підприємств за невчасну подачу звітів по працевлаштуванню цієї категорії громадян.

В Україні зареєстровано понад 2,7 млн людей з інвалідністю, з яких працевлаштовані близько 25% – 680 тис чоловік.

Gazeta.ua

Share Button