Соціальний захист та соціальне забезпечення осіб з інвалідністю по зору в умовах військового часу: запитання, відповіді

7 липня 2022 року у Полтавській ОУНБ ім. І. П. Котляревського відбувся семінар «Соціальний захист та соціальне забезпечення осіб з інвалідністю по зору, в т. ч. ВПО, в умовах військового часу: запитання, відповіді», який провела Полтавська обласна організація Українського товариства сліпих.

У заході взяли участь особи з інвалідністю по зору, у т.ч. внутрішньо переміщені особи, а в якості спікерів були запрошені представники органів місцевої влади, фахівці департаменту соціального захисту населення Полтавської обласної військово-цивільної адміністрації, фахівець Полтавського обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю.

Розпочався захід з вітального слова керівниці проєкту Марини Бабець. Вона підкреслила важливість соціального захисту та соціального забезпечення осіб з інвалідністю по зору, у тому числі ВПО, у воєнний час. Закцентувала увагу на необхідності отримання інформації від профільних фахівців у доступному форматі, зокрема: щодо особливостей оформлення та отримання різних видів соціальних виплат, послуг, субсидій, а також щодо компенсацій за самостійно придбані технічні засоби реабілітації, засоби орієнтування та спілкування.

На фото: керівниця проєкту Марина Бабець

Перед початком сесій запрошений гість  ̶ президент Всеукраїнської громадської організації людей з інвалідністю по зору «Генерація успішної дії» Геннадій Євсев’єв наголосив на важливості діяльності громадських організацій осіб з інвалідністю у сфері підвищення обізнаності осіб з інвалідністю щодо прав і можливостей у військовий час. Він акцентував увагу на тому, що обізнаність громадян з інвалідністю щодо їхніх прав та можливостей є запорукою максимально оперативного вирішення будь-яких питань у сфері соціального захисту соціального забезпечення та ін..

 Під час першої сесії учасники дізналися про усі можливі варіанти державних соціальних виплат, про особливості оформлення, призначення та отримання соціальних виплат особами з інвалідністю по зору в умовах військового стану, у тому числі для ВПО з інвалідністю, та поставили запитання, які їх хвилювали. До речі, внутрішньо переміщена харків’янка Наталія Бутирьова отримала не тільки відповідь на своє питання, а також допомогу у його вирішенні. Все це відбулося завдяки Тетяні Федіній – заступнику начальника профільного управління Департаменту соціального захисту Полтавської ОВА, яка проводила перші дві сесії.

На фото: Наталія Бутирьова, учасниця семінару, ВПО

В ході другої сесії учасники та учасниці розібралися з тонкощами в питаннях особливостей оформлення, призначення та отримання житлових субсидій та пільг на житлово-комунальні послуги особами з інвалідністю по зору в умовах військового стану, у тому числі для ВПО з інвалідністю.

       

На фото: Тетяна Федіна працює з залом

Микола Приймак – начальник відділу організації надання соціальних послуг управління з питань фінансів і соціальних послуг, Департаменту соціального захисту населення Полтавської ОВА, повідомив про особливості обслуговування територіальними центрами осіб з інвалідністю по зору, у т. ч. ВПО,  з інвалідністю, в умовах військового стану та надав вичерпні відповіді на запитання присутніх.

На фото: аудиторія та спікер третьої сесії Микола Приймак

Аліна Загорулько – головний спеціаліст відділу соціального захисту пільгових категорій громадян управління реалізації державних соціальних програм;  Ірина Белько – заступник директора Полтавського обласного відділення фонду соціального захисту осіб з інвалідністю розповіли учасникам про особливості отримання особами з інвалідністю по зору, у т. ч. ВПО, компенсації за самостійно придбані ТЗР, засоби орієнтування та спілкування у військовий час. Ця сесія була наповнена жвавими обговореннями, після яких учасники дійшли висновку, що треба звернутись до влади з проханням про вдосконалення системи отримання компенсацій за самостійно придбані ТЗР, засоби орієнтування та спілкування.

На фото: Наталія Шостак бере активну участь в обговоренні, на її питання відповідає Ірина Белько.

Між сесіями відбулась кава-брейк, де усі охочі мали змогу пригоститися та поспілкуватися.

На фото: загальне фото учасників семінару

Даний захід допоміг людям розібратися у важливих для них питаннях, а також отримати інформацію щодо шляхів вирішення нагальних проблем.

 

Захід відбувся в рамках проєкту «Підтримка осіб з інвалідністю, у тому числі ВПО в Полтавські області в умовах  військових дій РФ», який реалізується Полтавською обласною організацією Українського товариства сліпих в межах впровадження проєкту “Криза в Україні: реагування та відновлення з урахуванням інвалідності”, який реалізує Національна Асамблея людей з інвалідністю України за підтримки Європейського форуму осіб з інвалідністю (EDF).

#НАІУ  #EDF    #CBMGlobal  #допомога  #Переможемо #СТОЇМО #Не_словами_а_справами #війна_росії_проти_УКРАЇНИ

Share Button