Координаторка системи ООН в Україні закликала Уряд України вжити заходів щодо визначення статусу організацій ОЗІ та визнати їх провідну роль від інших організацій громадянського суспільства, які працюють для людей з інвалідністю

Сьогодні, у Міжнародний день людей з інвалідністю ООН в Україні хоче нагадати про ті виклики, які створює пандемія для усіх верств населення і що робить уряд України, щоб подолати їх.

Усі ми зіткнулись з незручностями під час локдауну, коли не можна було скористатись громадським транспортом чи закладами громадського харчування, прийти на роботу чи вирішити справу напряму у держслужбовців. Але на допомогу усім прийшов онлайн – дистанційна робота, служби таксі та доставки, портали адміністративних послуг вирішували наші основні потреби, що дало змогу частково адаптуватись до реальності. Але люди з інвалідністю стикнулись з бар’єрами навіть в онлайні.

Багато хто з них не могли скористатись сервісами доставки через те, що вони не адаптовані для роботи з програмою screen reader, подати фінансову звітність чи навіть завантажити сертифікат про вакцинацію через photo ID, який теж не адаптований для незрячих людей.

Попри це за останній рік уряд України здійснила основоположні кроки на шляху до інклюзивності: затверджено Національну стратегію безбар’єрності, започатковано проєкт Підтримки Порталу державних послуг “Дія”, за участю ООН в Україні, мета якого зробити сервіси держави доступними для кожного. Ми сподіваємось, що не лише офлайн, а і онлайн світ стане доступним для усіх, щоб забезпечити основоположні права людини: право на здоров’я, право на працю, право на соціальне забезпечення та право на рівність і недискримінацію.

З цією метою ми закликаємо Уряд вжити заходів, щоб визначити статус організацій осіб з інвалідністю у законодавстві та визнати їх провідну роль від інших організацій громадянського суспільства, які працюють для людей з інвалідністю, як того вимагає Комітет з прав людей з інвалідністю у своєму Зауваженні загального порядку № 7 (2018) (https://bit.ly/3Djz98O). Забезпечення ефективної та змістовної участі організацій осіб з інвалідністю є ключовим для зміцнення автономії та свободи людей з інвалідністю приймати власні рішення під час пандемії й надалі.

Джерело

Share Button