В Офісі Президента України запевнили, що УТОС і УТОГ на 2022 рік не залишаться без джерел фінансування

Напередодні Міжнародного дня людей з інвалідністю 2 грудня 2021 року в Офісі Президента України відбулась нарада під головуванням Заступника Керівника Офісу Президента України Юлії Соколовської щодо надання подальшої фінансової підтримки Українському товариству сліпих і Українському товариству глухих.

Участь у нараді взяли Перший заступник Міністра соціальної політики України Євген Котик, Урядовий уповноважений з прав осіб з інвалідністю Тетяна Баранцова, радник – уповноважений Президента України з питань безбар’єрності Тетяна Ломакіна, представники Офісу Президента України, Секретаріату Кабінету Міністрів України, Українського товариства сліпих і Українського товариства глухих, а також інших громадських організацій.

Українське товариство сліпих на нараді представляли: Голова ЦП УТОС Владислав Більчич, Перший заступник Голови ЦП УТОС Сергій Кіт і член Президії ЦП УТОС, головний редактор Об’єднаної редакції періодичних видань УТОС «Заклик» Наталія Щербань.

Нарада в ОПУ 02.12.2021 (колективна фотографія)

Офіс Президента України ініціював проведення наради в зв’язку з численними зверненнями Українського товариства сліпих і Українського товариства глухих щодо надання інституційної фінансової підтримки для забезпечення щоденного належного функціонування місцевих осередків, спеціалізованих бібліотек і баз відпочинку, клубів і гуртків, реабілітаційних центрів, служб фізичного супроводу незрячих і служб перекладачів жестової мови, діяльність яких спрямована на реалізацію прав людей з інвалідністю по зору і слуху.

Представники Українського товариства сліпих і Українського товариства глухих розповіли присутнім про свій значний досвід накопичений за вісімдесят вісім років діяльності у сфері забезпечення прав і соціального захисту людей з інвалідністю по зору і слуху, про  інфраструктуру УТОС і УТОГ і мережу закладів невиробничої сфери цих організацій і фахівців, які в них працюють, обґрунтували необхідність функціонування цих закладів на постійній професійній основі, в яких надаються послуги людям з інвалідністю по зору і слуху, тим самим довели необхідність стабільного фінансування цих структур.

Експертка з питань розвитку законодавства для ОГС Програми розвитку ООН Дар’я Сидоренко, адвокаційна менеджерка Коаліції Реанімаційний пакет реформ Олена Гуменюк, адвокаційна менеджерка ГО «Боротьба за права» Вікторія Харченко і представник громадського руху «Соціальна єдність» Антон Гулідін висловились категорично проти надання фінансової підтримки Українському товариству сліпих і Українському товариству глухих на умовах окремо визначеного порядку, який вони назвали дискримінаційним і таким, що може мати ознаки корупційності. При цьому так звані опоненти зовсім не сприймають аргументів щодо необхідності надання послуг людям з інвалідністю на постійній основі і здається не розуміють різниці між інституційним і проектним фінансуванням діяльності громадських організацій осіб з інвалідністю.

У відповідь на закиди опонентів щодо дискримінаційності визначення окремого порядку надання інституційної фінансової підтримки представники Українського товариства сліпих і Українського товариства глухих нагадали присутнім про те, що навіть суд відкинув ці твердження і визнав їх не обґрунтованими.

Окружний адміністративний суд міста Києва розглянувши справи №640/19323/20 і №640/21547/20 відмовив у задоволені позовних вимог щодо скасування і визнання постанов Кабінету Міністрів України від 14 березня 2018 року №183 «Про затвердження Порядку використання коштів передбачених у державному бюджеті для фінансової підтримки Українського товариства сліпих та Українського товариства глухих» і від 3 березня 2020 року №166 «Деякі питання надання фінансової підтримки громадським об’єднанням осіб з інвалідністю» протиправними, погоджуючись з позицією урядового представника і представників УТОС і УТОГ, суд визнав ці рішення уряду законними, прийнятими в межах повноважень Кабінету Міністрів України з дотриманням норм Бюджетного кодексу України.

У своєму рішенні від 18 серпня 2021 року Окружним адміністративним судом міста Києва винесено рішення по справі №640/19323/20 зазначає, що проектне та інституційне фінансування мають різні критерії визначення необхідних обсягів фінансової підтримки та напрямки його використання. Проектне фінансування характеризується конкурсним відбором проектів громадських організацій на основі єдиних вимог до бюджету проекту та його тематики. А от стійке базове інституційне фінансування громадської організації характеризується кількістю об`єктів, які задіяні у забезпечені прав осіб з інвалідністю, кількістю осіб з інвалідністю, які користуються цими об`єктами, кількістю працівників цих об`єктів, а також кількістю послуг наданих цими об`єктами особам з інвалідністю. Різність критеріїв, підходів та напрямків вимагає прийняття різних порядків, які б визначали окремо механізми надання проектного та інституційного фінансування.

Обговоривши питання надання фінансової підтримки Українському товариству сліпих і Українському товариству глухих учасники наради домовились продовжити діалог та пошук ефективних шляхів і методів забезпечення діяльності УТОС і УТОГ для чого було запропоновано  створити робочу групу з цього питання. Представники Офісу Президента України запевнили представників УТОС і УТОГ, що питання функціонування об’єктів непромислової сфери цих Товариств і надання ними послуг людям з інвалідністю по зору і слуху у 2022 році буде вирішено і що цьому питанню в Офісі Президента України приділяють особливу увагу.

Слід відзначити, що у Міжнародний день людей з інвалідністю 3 грудня представництво ООН в Україні закликало Уряд України вжити заходів щодо визначення статусу організацій осіб з інвалідністю у законодавстві та визнати їх провідну роль від інших організацій громадянського суспільства, які працюють для людей з інвалідністю, як того вимагає Комітет з прав людей з інвалідністю у своєму Зауваженні загального порядку № 7 (2018) від 9 листопада 2018 року.

Нагадуємо, що згідно пункту 61 цих зауважень Комітет ООН по правам осіб з інвалідністю рекомендує державам-учасницям вжити критерії виділення коштів, в тому числі за допомогою розподілу коштів між різними організаціями осіб з інвалідністю на рівних засадах, включаючи стійке базове інституційне фінансування, а не тільки проектне фінансування.

Share Button