БІБЛІОТЕЦІ ім. М. ОСТРОВСЬКОГО 85!

ЦЕНТРАЛЬНІЙ БІБЛІОТЕЦІ УТОС ІМ. МИКОЛИ ОСТРОВСЬКОГО З НАГОДИ 85-РІЧНОГО ЮВІЛЕЮ

Легенд та міфів завжди є доволі,
Та в день оцей осінній, золотий
Згадаємо про східну «Книгу долі».
Шлях кожного записано у ній.

Для кожного із нас – дарунок долі
Є ця бібліотека.
Саме так!
Життя без книги – це мов хліб без солі,
У темряві ви є для нас маяк.

І темні і яскраві є відтінки
У цім житті, у ці складні часи.
Та добре, що є брайлівська сторінка,
І аудіо книги  голоси

Полиці книг –  це мудрості алеї.
Книжки – життя найкращий гарний цвіт.
Вітаємо вас щиро з ювілеєм!
І зичимо багато добрих літ!

Хай буде книг нових завжди доволі,
Бібліотеки шлях йде крізь віки.
Працівникам же хай відкриє доля,
Достатку й щастя гарні сторінки!

Є.Познанський

Дні народження є не лише у людей, святкують їх і бібліотеки. Цього року своє восьмидесятип’ятиріччя відзначила Центральна спеціалізована бібліотека для сліпих ім. М. Островського у Києві.

Погожого осіннього дня 7 жовтня 2021 року до читальної зали бібліотеки завітали гості, представники різних організацій, аматори, і просто віддані читачі, які прийшли привітати улюблену бібліотеку.

На початку заходу усіх присутніх тепло вітала директор бібліотеки М. В. Потеляхина. У своєму виступі вона подякувала усім друзям закладу та розповіла про довгу та насичену історію бібліотеки та про те, як навіть у ці нелегкі часи бібліотека ім. М. Островського продовжує нести людям світло книги.

Привітав колектив бібліотеки заступник голови ЦП УТОС М. М. Новосецький. Заступник голови Товариства вручив подяки найбільш заслуженим співробітникам закладу.

Привітання голови ЦП УТОС В. М. Більчича передала член Президії ЦП УТОС  Н.А.Щербань. Наталія Анатоліївна щиро вітала ювілярів і від очолюваних нею колективів Об’єднаної редакції періодиних видань УТОС «Заклик» та РБЗіД УТОС і, звичайно, від себе особисто і подарувала бібліотеці нову книгу, присвячену  Євгену Коновальцю (надруковану з застосуванням універсального дизайну – шрифтом Брайля та плоско друкованим текстом), а також електрочайник.

Своєрідно вирізнився своїм поздоровленням заступник  директора Київського міського відділення Фонду соціального захисту інвалідів Є. Д. Безполудний. Ні, гарних слів для ювілярів не пошкодував і цей поважний гість. Але  йому так і не вдалося дати чіткої та правдивої відповіді на численні запитання присутніх: що зробив Фонд захисту інвалідів для бібліотеки, у гарному ставленні до якої він ледь не присягався. Не міг, бо саме  Київське міське відділення Фонду соціального захисту інвалідів заблокувало  фінансування Республіканського будинку звукозапису і друку УТОС, через що не має поповнення бібліотечного фонду у 2021 році, основним постачальником якого і є РБЗіД. Є.Д.Безполудний навіть стверджував, що РБЗіД УТОС таки отримав у цьому році фінансування на друк книжок шрифтом Брайля і це викликало обурення у присутніх.  Чиновник запевняв, що буде  працювати, з’ясовувати, начебто він раніше цього не знав!

Але довго псувати свято докорами та полемікою нікому не хотілося. За вікном був такий гарний, золотий, осінній день і таким же був і настрій присутніх.

Також добрими словами вітала  бібліотеку  керівник відділу культури  Печерської  РДА Маринчук Д. В. З цією установою бібліотека співпрацює вже багато років.

Зі щирими словами і приємними дитячими спогадами про знайомство з бібліотекою привітав із славним ювілеєм працівників бібліотеки і всіх присутніх директор столичних УВП № 2 та №1 О. Р. Вінковський та запропонував від очолюваних ним підприємств матеріальну підтримку. М. В. Потеляхина подякувала  О. Р. Вінковському і попрохала  спрямувати ці кошти на закупівлю нових книжок  для бібліотеки.

Теплий привіт від  утосівців Обухова передав голова Київської обласної організації УТОС Ярослав Бочко. Обухівчани подарували  бібліотеці рель’єфну ікону Ісуса Христа, власного виробництва.

Не забули привітати бібліотеку і її давні та віддані юні читачі   – учні Київської спецшколи для незрячих дітей ім..Я.Батюка №5. Привітання від школи передали бібліотекар школи Зоя Володимирівна Василенко та старшокласниця Вірочка Риженко, яка  чудово продекламували поезію Ліни Костенко.

Після завершення урочистої частини відбувся концерт, у якому взяли участь талановиті аматори з київських УВП та ТПО. Лунали вірші поетів – читачів бібліотеки ім.. М. Островського, зокрема і вірш, який стоїть на початку цієї статті.  Свято вдалося, як то кажуть, на славу. Добрі побажання, подарунки, пісні та поезії,  гарячий чай та солодощі,а головне щире тепло та зустріч тих, кого поєднує любов до книги, справжнім храмом  якої є  бібліотека    імені М. Островського.

Українське товариство сліпих, попри всі труднощі, пов’язані з фінансуванням, має підтримати і зберегти нашу Центральну бібліотеку, а також інші бібліотеки, які є осередком нашого культурного і духовного збагачення.

Євгеній Познанський, член асоціації поетів–ронделістів НСПУ, читач бібліотеки  ім. М. Островського із десятирічного віку.

Share Button