Презентація книг Євангелій і книги Діяння апостолів шрифтом Брайля

02 жовтня 2021 року у Патріаршому Соборі Воскресіння Господнього, в Києві, в рамках святкування Дня катехита у Київській Архиєпархії, відбулася презентація книг Євангелій від Матея, Марка, Луки та Івана і книги Діяння апостолів, надрукованих рельєфно-крапковим шрифтом Брайля. Ці видання є результатом співпраці Патріаршої катехитичної комісій Української Греко-Католицької Церкви з Українським товариством сліпих.

Презентація Євангелій та діяння апостолів

Презентовані видання є справжнім подарунком для незрячих, адже в Україні обмаль такої літератури. Тому Греко-Католицька Українська Церква, яка прагне, щоб Святе Письмо було основою життя, настільною і щоденною книгою кожного християнина, та чуйно прислухається до потреб кожного свого вірного, підтримала ці видання. Таким чином Церква дбає про доступність Слова Божого для людей з особливими потребами та показує, що Христос звертається до усіх, не зважаючи на їх особливості чи фізичні обмеження.

Під час презентації до присутніх звернувся отець Петро Жук, голова Катехитичної комісії Київської Архиєпархії, ректор Київської Трьохсвятительської семінарії:

– Ми представляємо сьогодні унікальне видання для незрячих, завдяки якому вони можуть пізнати світло віри, доторкнутися до нього! Через цей дотик своїх пальців вони можуть прочитати і записати у своєму серці Божі слова. У цих стінах це вже третя презентація видань для незрячих. Минулого року ми представляли «Біблію для дітей» та молитовник «Прийдіте поклонімся», надруковані шрифтом Брайля. Дякуємо Богові, що світло віри сьогодні дароване для усіх людей, в тому числі на незрячих.

Отець Андрій Стадницький, керівник проектів Патріаршої катехитичної комісії УГКЦ, наголосив:

– Промоутором усіх цих видань є безсумнівно Блаженніший Любомир, бо він сам добре відчував потребу незрячих і надихав нас послужити їм. Ми, як Церква, усі є потребуючими Слова Божого і сьогодні дякуємо усім, хто відгукнувся і допоміг нам організувати друк цих видань.

Також зі словами подяки виступила Наталя Щербань, член президії Центрального правління Українського товариства сліпих, директор Республіканського будинку звукозапису і друку Українського товариства сліпих:

– Я представляю Українське товариство сліпих, яке об’єднує понад тридцять тисяч незрячих осіб, які проживають в Україні. Сьогодні хочу подякувати УГКЦ за те, що долучила нас до створення цього дуже важливого у нашому житті проекту. Чому важливого? Бо на цих сторінках незрячі люди тепер також зможуть шукати Божої поради і підтримки, читати про віру і Божу любов, про справжні цінності життя, духовно себе зміцнювати і збагачувати. Для нас, незрячих, особливо тих, хто втратив зір вже у дорослому віці, дуже потрібним є те зерно духовності – Святе Писання. Хочу зауважити, що готували його до друку переважно теж незрячі люди, які ретельно працювали над кожним словом у цих книгах.

Наталія Щербань висловила сподівання на подальшу співпрацю з УГКЦ і одразу запропонувала новий проект – видати шрифтом Брайля новий катехизм для молоді “Ми йдемо з Христом” (який був також презентований цього дня):

– Бо серед незрячих є дуже багато молодих людей, для яких теж дуже важливо у сучасному світі знайти Бога і себе.

Підготувала Юлія Козіброда

Share Button