Осіб з інвалідністю, які провадять незалежну професійну діяльність звільнять від сплати ЄСВ вже у 2021 році

13 травня 2020 року Верховна Рада України прийняла проект Закону про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (щодо усунення дискримінації за колом платників), авторами якого є Народні депутат України Гетманцев Данило Олександрович, Петруняк Євген Васильович, Василів Ігор Володимирович, Костін Андрій Євгенович та Василевська-Смаглюк Ольга Михайлівна.

Законом удосконалено норми чинного законодавства України щодо нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ) особами, які здійснюють незалежну професійну діяльність.

Законом, зокрема, внесено зміни до статей 4 та 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», а саме:

доповнено перелік осіб, звільнених від сплати ЄСВ, особами, які провадять незалежну професійну діяльність якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю. Такі особи зможуть бути платниками ЄСВ виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування;

звільнено осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, від сплати за себе ЄСВ за умови взяття їх на облік як фізичних осіб-підприємців та провадження ними одного виду діяльності одночасно в якості ФОПів та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність;

скасовано зобов’язання для фізичних осіб-підприємців (крім тих, які обрали спрощену систему оподаткування, обліку та звітності), осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, та членів фермерського господарства сплачувати мінімальний розмір ЄСВ у разі відсутності діяльності, тобто за місяці, у яких не було отримано доходу (прибутку).

Крім цього фізичні особи – підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, а також особи, які провадять незалежну професійну діяльність, які мають основне місце роботи, звільняються від сплати за себе єдиного внеску за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб  у розмірі не менше мінімального страхового внеску. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску, за умови самостійного визначення за  місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб  у розмірі менше мінімального страхового внеску, бази нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої цим Законом. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску».

На прийняття цього законопроекту особливо очікували особи з інвалідністю, які провадять незалежну професійну діяльність, бо фізичних осіб-підприємців, яким встановлена інвалідність, звільнили від сплати єдиного соціального внеску за себе вже давно відповідно до частини четвертої статті 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», яка була внесена до закону згідно із пунктом 7 розділу I Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих норм Податкового кодексу України» від 7 липня 2011 року № 3609-VI.

Ситуація ускладнилась з прийняттям Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 6 грудня 2016 року № 1774-VIII, яким у першому реченні абзацу другого пункту другого частини першої статті 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» слова «має право самостійно» замінити словом «зобов’язаний». Три роки поспіль 2017, 2018 та 2019 роки особи з інвалідністю, які перебували на обліку як ті, що провадять незалежну професійну діяльність змушені були сплачувати єдиний соціальний внесок у розмірі мінімального страхового внеску на місяць, що складає 22 відсотки від розміру мінімальної заробітної плати.

Більш того особи з інвалідністю, які перебували на обліку як ті, що провадять незалежну професійну діяльність, які були одночасно ще й найманими працівниками все одно були змушені сплачувати ЄСВ за себе одночасно з своїм роботодавцем, який також сплачував ЄСВ за них, як за своїх найманих працівників. Тепер це питання нарешті також врегульоване прийнятим законопроектом.

Три з половиною роки домагались прийняття змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» Всеукраїнська громадська організація людей з інвалідністю по зору «Генерація успішної дії» та адвокати з інвалідністю з усієї України, які спочатку створили ініціативну групу, а згодом неформальну профспілку адвокатів з інвалідністю до якої увійшли Дмитро Жарий, Олексій Стасюк, Володимир Хейлік, Геннадій Євсев’єв, Олег Лепетюк, Владислав Рокицький, Олег Полозюк та багато інших.

Уповноважений Президента України з прав людей з інвалідністю Сушкевич Валерій Михайлович не тільки активно підтримував активістів у боротьбі за усунення дискримінації, а й повністю сприяв тому щоб прийнятий законопроект з’явився і був підтриманий відповідними комітетами та Верховною Радою України в цілому.

На останок слід зазначити, що прийнятий законопроект набирає чинності лише з 1 січня 2021 року. Тож особи з інвалідністю, які провадять незалежну професійну діяльність, ще до кінця 2020 року все одно будуть змушені сплачувати єдиний соціальний внесок за себе навіть якщо не матимуть прибутку та/або будуть найманими працівниками.

Share Button