ЗАХИЩАЄМО СВОЇ ПРАВА ТА ІНТЕРЕСИ

П’ятого лютого 2020 року у Києві відбулась Всеукраїнська нарада за участю керівників обласних організацій Українського товариства сліпих, керівників організацій непромислової сфери, директорів учбово-виробничих підприємств УТОС, які мають у своїй структурі непромислові підрозділи (бази відпочинку, клуби, бібліотеки, гуртожитки). Голова ЦП УТОС В.М.Більчич проінформував присутніх щодо зміни у наступному, 2021 році, порядку надання Міністерством соціальної політики України бюджетного фінансування непромислової сфери УТОС на умовах конкурсу. Не зважаючи на численні звернення з боку керівництва ЦП УТОС до Уряду, чиновників Мінсоцполітики та депутатів Верховної Ради з проханням залишити існуючий порядок фінансування УТОС та УТОГ або ж розробити альтернативну програму щодо фінансування, вони залишились не почутими.

Також учасники обговорили критерії розподілу державної фінансової підтримки на організації та структурні підрозділи непромислової сфери УТОС. За показниками 2019 року щодо розподілу бюджетного фінансування між утосівськими організаціями не всі залишилися задоволеними отриманою сумою коштів, забуваючи про те, що держава, виділивши кошти в сумі 42 млн.грн., яких катастрофічно не вистачило навіть на те, щоб кожний працівник непромислової сфери отримав мінімальну заробітну плату. Тому Апарат Центрального правління керується наступними критеріями розподілу фінансування:

  • кількість первинних організацій, які входять до складу обласної організації УТОС;
  • кількість членів УТОС, які знаходяться на обліку в організації;
  • кількість штатних працівників, які працюють в організації;
  • середня зарплата по кожному структурному підрозділу (обл.організації, первинній організації, підприємству);
  • кількість непромислових об’єктів на балансі підприємства.

Остаточний розподіл бюджетного фінансування виноситься на Президію Центрального правління УТОС і там затверджується.

Слід зазначити, що перелік посад у штатних розписах об’єктів непромислової сфери УТОС узгоджується з Фондом соціального захисту інвалідів і затверджується наказом головного розпорядника державних коштів – Міністерства соціальної політики.

Всі бажаючі можуть ознайомитися з цією та будь-якою іншою інформацією, щодо руху та використання державних коштів на офіційному сайті: Єдиний державний веб-портал відкритих даних

Data.gov.ua

Учасники наради обговорили стан фінансової підтримки з боку держави та ефективність використання коштів державного бюджету, яких вкрай бракує для повноцінного виконання статутних завдань.

За результатами Всеукраїнської наради її учасники прийняли колективне звернення до Президента України Володимира Зеленського, Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука та Голови Верховної Ради України Дмитра Розумкова щодо підвищення розміру фінансової підтримки та недопущення застосування щодо Українського товариства сліпих конкурсного підходу при наданні фінансової підтримки з боку держави.

ЗВЕРНЕННЯ УТОС ДО ОЧІЛЬНИКІВ ДЕРЖАВИ ЩОДО ФІНАНСОВОЇ ПІДТРИМКИ

Президенту України Зеленському В.О.,
Голові Верховної Ради України Разумкову Д.О.,
Прем’єр-міністру України Гончаруку О.В.

Шановні Володимире Олександровичу,

Дмитре Олександровичу, Олексію Валерійовичу!

Ми, представники Всеукраїнської громадської організації «Українське товариство сліпих», звертаємось до Вас з наступним проханням.

Українське товариство сліпих протягом багатьох років отримує фінансову підтримку з державного бюджету, останні роки за програмою 2507020. Порядок отримання цієї підтримки визначено Постановою Кабінету Міністрів України №183 від 14 березня 2018р. Ця підтримка складає на даний час лише 20% від потреби.

Міністерство соціальної політики вносить зміни до цієї Постанови №183 та до Постанови Кабінету Міністрів №1049 від 12.10.2011р., в яких визначається порядок надання фінансової підтримки з держбюджету на умовах проведення конкурсу.

Українське товариство сліпих не може і не погоджує зазначені зміни і надало Міністерству соціальної політики обґрунтування щодо незастосування конкурсу. Проте, наше прохання не враховується.

За роки свого існування з 1933 року в Товаристві, лише за рахунок власних коштів, побудовані учбово-виробничі підприємства по всій Україні з виробничими корпусами і оснащені необхідним обладнанням, устаткуванням, транспортними засобами тощо. А також побудовані об’єкти невиробничої сфери: будинки культури, клуби, медичні пункти, гуртожитки, бібліотеки, бази відпочинку, редакція, Реабілітаційний центр, будинок звукозапису і друку, санаторій ім. Наговіцина в м. Євпаторія, комп’ютерний центр, будинок відпочинку в м. Боярка та інше.

До переходу України на ринкові умови господарювання, вся структура Товариства утримувалась за рахунок власних коштів від діяльності системи УТОС. З впровадженням ринкових умов господарювання в Україні, Товариство було не в змозі забезпечити функціонування невиробничої сфери, тому держава, починаючи з 1994 року, передбачила щорічно фінансову підтримку з державного бюджету України.

Завдяки фінансовій підтримці з загального фонду державного бюджету на сьогодні в УТОС функціонує: 24 обласні організації УТОС та 110 міжрайонних первинних організацій, 35 гуртожитків для проживання осіб з інвалідністю та їх сімей, 44 будинки культури та клуби, 44 стаціонарні бібліотеки для осіб з інвалідністю по зору, Будинок відпочинку в м. Боярці, Будинок звукозапису і друку, Об’єднана редакція журналу та газети, Капела сліпих бандуристів, Реабілітаційний центр, Центральна спеціалізована бібліотека для сліпих. За рахунок функціонування 20 спеціалізованих баз відпочинку для осіб з інвалідністю по зору та їх сімей протягом оздоровчого сезону 2019 року оздоровлено понад 3000 осіб з інвалідністю по зору.

В цих структурах створені робочі місця і працевлаштовані особи з інвалідністю по зору. Всі вони зайняті роботою на робочих місцях, які обладнані спеціальними пристроями, що дає можливість підібрати окремо для кожної особи з інвалідністю по зору спец інвентар з урахуванням додаткових каліцтв, можливість зчитувати з брайлівського рядка тактильним методом та приймати інформацію на цифрових носіях з мовним виведенням.

Сьогодні в наших соціально-реабілітаційних закладах працюють тисячі спеціалістів з вадами зору, які щоденно займаються соціальним захистом; створенням належних умов життєдіяльності для громадян з вадами зору; адаптацією довкілля до потреб людей з інвалідністю, сприяють створенню умов безперешкодного доступу до об’єктів соціально-культурної сфери та побутового призначення, працюють над поліпшенням інформації та озвучення транспорту та об’єктів міської інфраструктури.

Впровадження порядку надання фінансової підтримки з держбюджету на конкурсній основі призведе до численної ліквідації робочих місць для осіб з інвалідністю по зору, руйнації діяльності невиробничої сфери, звільнення людей з інвалідністю по зору, що призведе до значної соціальної напруги.

В Товаристві наші структури на постійній основі щоденно займаються соціальною підтримкою осіб з інвалідністю по зору – людей із найважчою формою інвалідності. Ця категорія інвалідів надзвичайно вразлива. До таких людей потрібен індивідуальний специфічний підхід у роботі з ними. Навіть найбільш професійні та високоосвічені фахівці своєї справи без тифлопрактичного досвіду не можуть бути керівниками спеціалізованих бібліотек, редакційно-видавничих установ, територіальних первинних, обласних організацій, гуртожитків, клубів, навчальних центрів тощо.

Товариство об’єднує в своїх лавах біля 40 тисяч осіб з інвалідністю по зору різних вікових груп з 16 років до 90 років і більше, а також опікується дітьми з порушеннями зору, які навчаються в спецшколах-інтернатах.

В системі УТОС можуть себе реалізувати фахівці з інвалідністю, які росли поруч з особами з інвалідністю по зору, або самі є людьми з інвалідністю по зору. Поза системою УТОС така категорія спеціалістів повністю себе реалізувати не може, тому над створенням системи УТОС працювало не одне покоління тифлологів та реабілітологів не один десяток років.

На зустрічі 3 грудня 2019р. у Міжнародний день людей з інвалідністю, з Вами, шановний Володимире Олександровичу, представники Українського товариства сліпих були Вами запевнені, що не буде ніяких ускладнень в отриманні фінансової підтримки з держбюджету для Українського товариства сліпих, не буде погіршення ситуації для виконання статутних завдань, не буде погіршення соціального захисту осіб з інвалідністю, будуть збережені соціальні стандарти.

В той же час, запропоновані Міністерством соціальної політики зміни ускладнять діяльність Товариства, позбавлять тисячі осіб з інвалідністю по зору робочих місць по всій Україні і суперечать нормам рекомендацій Комітету ООН №7.

Оскільки, крім УТОС і УТОГ немає інших громадських організацій осіб з інвалідністю з наявністю таких розгалужених невиробничих структур, Українське товариство сліпих надало Міністерству соцполітики пропозиції:

Зберегти на наступні роки діючий на сьогодні порядок надання фінансової підтримки з держбюджету для УТОС і УТОГ.

Або визначити в програмі 2507020 окремий напрямок фінансової підтримки з держбюджету УТОС і УТОГ.

Чи виділити з програми 2507020 в окрему програму фінансову підтримку з держбюджету Українського товариства сліпих і Українського товариства глухих.

Враховуючи зазначене, звертаємось до Вас з проханням не допустити руйнації діяльності Українського товариства сліпих і його осередків невиробничої сфери, не допустити ліквідацію робочих місць осіб з інвалідністю по зору і залишити діючий порядок або впровадити нову програму фінансової підтримки УТОС з державного бюджету.

Сподіваємось на Вашу допомогу.

Текст колективного звернення

Share Button