У ЛУЦЬКУ ПРЕЗЕНТУВАЛИ ПЕРШИЙ В УКРАЇНІ ПРОЕКТ ПРОТИДІЇ ТОРГІВЛІ ЛЮДЬМИ З ІНВАЛІДНІСТЮ

Напередодні Європейського дня з протидії торгівлі людьми, який відзначається 18 жовтня, громадська організація «Волинські перспективи» провела пресконференцію щодо презентації національного проекту «Підвищення обізнаності людей з інвалідністю (з вадами зору та слуху) щодо проблеми торгівлі людьми, безпечної міграції та працевлаштування». У Луцьку 17 жовтня 2019 року у приміщенні готелю «Україна» презентували перший в Україні проект протидії торгівлі людьми з інвалідністю та показали чорнову версію тематичного фільму за участю волинян, які безпосередньо стикалися з цією проблемою. Реалізація проекту передбачає пошук тренерів для проведення інформаційно-превентивних заходів, використовуючи усі доступні носії, в тому числі і шрифтом Брайля.

пресконференцію щодо презентації національного проекту «Підвищення обізнаності людей з інвалідністю (з вадами зору та слуху) щодо проблеми торгівлі людьми, безпечної міграції та працевлаштування»

Про відсутність статистики, низьку обізнаність населення та як використовують людей з інвалідністю у рабстві говорили 17 жовтня під час прес-конференції щодо початку реалізації проекту «Підвищення обізнаності людей з інвалідністю (з вадами зору та слуху) щодо проблеми торгівлі людьми, безпечної міграції та працевлаштування».

Громадська організація «Волинські перспективи», яка і курує проект, була створена ще у 2001 році. Основні напрямки роботи – протидія торгівлі людьми та попередження домашнього насильства. Вже тоді люди з обмеженими можливостями ставали в пріоритеті, як категорія населення, що знаходиться у найбільшій зоні ризику потрапити у рабство чи зазнати насилля. Ця проблема – латентна, адже в Україна немає жодної статистики щодо того, скільки осіб з інвалідністю постраждали від торгівлі людьми за роки незалежності України.

Керівниця ГО «Волинські перспективи», координаторка проекту Ніна Пахом’юк розповіла, що декілька місяців тому, на замовлення міжнародної організації з міграції, громадська організація провела опитування мешканців України, чи вони знайомі із проблемою торгівлі людьми. Серед волинян – 97% переконують, що так, це питання їм знайоме. Однак, під час наступних опитувань виявилося, що люди були готові їхати працювати за кордон навіть нелегально, не зважаючи на ризики. Звідси випливає питання, чи варті гроші ризиків потрапити в рабство?

До прес-конференції також долучилися: юрист ГО «Волинські перспективи», керівник Всеукраїнської громадської спілки «Безпечний світ» Віктор Вальчук, директор департаменту соціального захисту населення Волинської облдержадміністрації Оксана Гобод, голова правління Волинської обласної організації УТОГ Галина Сопронюк, голова правління Волинської обласної організації УТОС Юрій Симончук та голова правління Волинського обласного осередку громадської організації людей з інвалідністю по зору «Генерація успішної дії» Віталій Ткачук. Усі вони переконані, що хорошу роботу можна знайти і в Україні, а нездорова жага людей до захмарної перспективи заробити більше ставить під загрозу їхнє власне життя та здоров’я. Як повідомили, таких випадків, коли у рабство потрапляє людина з інвалідністю – вкрай багато, хоча офіційних цифр навести ніхто не може.

– Коли готували проект, то прийшли до висновку, що в Україні немає жодної статистики про те, скільки людей з інвалідністю постраждали від торгівлі. Цю статистику веде Міністерство соціальної політики, правоохоронні органи, міжнародна організація з міграції, але жодних позначок того, що постраждала саме людина з обмеженими можливостями, немає, – говорить Ніна Пахом’юк. Зокрема вона зазначила, що станом на сьогодні на Волині відкрита кримінальна справа щодо трудової експлуатації людей у Білорусі, троє яких – з інвалідністю.

Директор Департаменту соціального захисту населення Волинської облдержадміністрації Оксана Гобод, яка активно долучилася до обговорення питання, сказала про те, що цю проблему взялися вирішувати на державному рівні.

–  Мала зустріч з Міністром соціальної політики України Юлією Соколовською. Три з половиною години ми розмовляли про нові бачення роботи. Першим пріоритетом у роботі Міністерства визначили саме роботу з особами з інвалідністю, а також розвиток напрямку забезпечення соціального захисту населення. На належному рівні, а не так, як це  було раніше, – сказала Оксана Гобод. До того ж, на розгляд взяли питання вирішення проблеми працевлаштування та соціалізації осіб з інвалідністю.

Юрій Прокопович Симончук, голова правління Волинської обласної організації УТОС повідомив присутніх, що їх організація на Волині об’єднує 1617 людей з вадами зору. Організація спрямовує свою діяльність на допомогу  незрячим людям у навчанні, працевлаштуванні, вирішенні життєвих питань. На першому місці стоїть соціальний захист незрячих людей. До цього часу серед незрячих не було жодної інформації про проблему торгівлі людьми. Завдяки проекту про цю проблему будуть знати, адже інформація буде подаватись для незрячих у доступній їм формі: аудіофільм та реклама, а також пам’ятки, надруковані шрифтом Брайля.

До речі, пам’ятки шрифтом Брайля надрукували у Республіканському будинку звукозапису і друку Українського товариства сліпих. Ці пам’ятки будуть розповсюджені по організаціям УТОС всієї України.

Віталій Ткачук, голова правління Волинського обласного осередку Всеукраїської громадської організації людей з інвалідністю по зору «Генерація успішної дії» розповів, що проблема торгівлі людьми досить актуальна в Україні, але ще більш актуальна для незрячих людей. У Волинській області  в Крупівській спеціалізованій школі навчаються дітки з порушенням зору. Можливість донесення до них інформації про проблему торгівлі людьми в майбутньому допоможе їм уникнути тяжких наслідків від цього кримінального злочину.

Презентуючи цей проект у Луцьку, як «репетицію», вже встигли повідомити, що для міст шукатимуть тренерів та викладачів для людей з обмеженими можливостями, які  могли б надавати консультації та навчати цю категорію населення. Після презентації присутнім показали фільм з реальними історіями з  життя людей, які змогли вирватися з рабства і розповісти про це.

За інформацією ГО «Волинські перспективи»

Share Button