СВЯТО МИСТЕЦТВ У МУЗЕЇ

Український центр національної  культури «Музей  Івана Гончара» є одним з найвідоміших осередків  мистецького життя столиці. Плідно співпрацює він і з організаціями людей з інвалідністю. Так, 5 грудня в  приміщенні Музею пройшов захід ГО «Всеукраїнський парламент  працездатних людей з інвалідністю»,  голова  В. Б. Петровський. Захід було присвячено Міжнародному дню людей з інвалідністю.

Організатори, зокрема, сам Володимир Борисович Петровський,  вдало побудували програму, уникнувши зайвої офіційності. Присутніх порадував своїм мистецтвом дитячий хор «Гармонія» Київської школи мистецтв № 8, керівник Ганна Давидівна Стоянова.  Малі співаки чудово виконали різноманітні  вокальні твори, зокрема, духовний  гімн України Миколи Лисенка «Боже великий, Єдиний нам Україну храни». Також співали Руслан Іщенко, Вікторія Герасименко , поетеса Наталія Кащенко. Лунали поезії сучасного незрячого поета Євгенія Познанського. Між виступами митців учасники заходу обговорювали також актуальні проблеми, з якими ми з вами стикаємося останнім часом. Зокрема, проблема скасування безкоштовного проїзду для людей з інвалідністю у громадському транспорті, проблеми доступності . Практично усі  були єдині у тому, що  для незрячих необхідно зберегти право на безкоштовний проїзд, покращувати доступність, зокрема збільшувати кількість озвучених світлофорів у містах та зовнішню озвучку міського транспорту.  Тепло вітав  присутніх господар  –  син видатного українського вченого і засновника закладу, директор музею П. І. Гончар.

– Ми дуже раді бачити вас , раді, що плідно співпрацюємо- сказав він. Про діяльність Незалежної кордінаційно – дослідницької групи «Творчі ініціативи» розповіла у своєму виступі голова групи Н. А. Василенко.  Виставка творів митців «Творчих ініціатив» стали окрасою свята. Із захватом присутні оглядали твори майстринь Тетяни Величко, Світлани Проніної, вироби з бісеру, численні аплікації, керамічні маски, топіарій тощо.

А біля самої сцени було розгорнуто унікальну експозицію ікон з бісеру, які зробили вмілі руки народного майстра зі Стрия Івана Вінціва.

 Усі вимоги та пропозиції учасників було внесено у підсумковий документ, який  буде направлено у відповідні владні структури.

          У залі були присутні не лише незрячі кияни, але і працівники музею, студенти міських вузів, соціальні працівники.

          – Я у захваті! Люди, яким так тяжко, творять таку красу!

 Сказала Олена – студентка інституту ім.. М. Драгоманова».

Євгеній Познанський, «Промінь»

Share Button