В ОБУХОВІ ПОКРАЩУЄТЬСЯ ДОСТУПНІСТЬ ДЛЯ НЕЗРЯЧИХ

Гарний подарунок до Дня Незалежності отримали незрячі міста Обухова на Київщині.  Погожого серпневого ранку 22 серпня людно було коло входу на Обухівське УВП УТОС. Завітали гості: міський голова Обухова Олександр Миколайович Левченко, депутати міської ради, представники громадських організацій, журналісти. Завітали для того, аби урочисто відкрити нову пішохідну доріжку пристосовану для   незрячих. Доріжка пролягає від самих сходів УВП і   до житлового масиву, де мешкає більшість незрячих обухівчан. Вздовж доріжки стоять металеві поручні,  пофарбовані, до речі, у кольори національного прапору України.  Окрім бездоганного асфальтного покриття на доріжці покладена тактильна плитка. Її використано у тих місцях, де незрячому слід робити поворот, тож і плитку покладено у формі вказівників, які підказують у який бік треба повертати. Працює озвучений світлофор, який допомагає незрячим перейти вулицю перед УВП.

 – Ми дуже дякуємо  нашому міському голові, усім, хто підтримав нас. Дуже дякуємо будівельникам, які, створюючи цю доріжку,  не лише виконували  наші побажання,  але навіть і самі проявляли ініціативу, прагнучи зробити якнайкраще для незрячих –  каже директор  Обухівського УВП Віктор Михейович Геля.  Нагадуємо, що Віктор Михейович людина у місті знана та шанована, є депутатом міської Ради.

У своєму слові мер міста Олександр Миколайович Левченко зазначив:

– Особливо хочу  подякувати господарю цього підприємства, директору Віктору Михейовичу Гелі, бо це його невтомна енергія, його ідеї втілюються у життя. Не було б його – не було б  нічого.

Також міський голова подякував усім, хто сприяв втіленню у життя багатьох гарний ідей і починань,  зокрема, і виконкому  міськради  і депутатам, які ухвалили цільову програму підтримки громадських організацій, таких ,як місцевий осередок  УТОС.

Чимало приємних слів  пролунало і  на адресу самого мера.

Так, голова Київської обласної організації УТОС Тетяна Євгеніївна Драчевська  дуже високо оцінила рівень співпраці міської влади Обухова з незрячими, за її словами у цьому відношенні Обухів може бути прикладом для багатьох міст.

І дійсно, далеко не у кожнім обласному центрі влада приділяє таку турботливу увагу незрячим громадянам, як у маленькому Обухові на Київщині. Завітали на відкриття доріжки і  представники громадських організацій  Обухова, організацій родин воїнів загиблих у АТО «Ми пам’ятаємо, Обухівщино” та благодійного фонду «Материнське серце». Вони тепло вітали присутніх із наступаючими святами і урочисто вручили  В. М. Гелі почесну нагороду,бо дуже багато і плідно співпрацює він із патріотичними організаціями міста.

І ось після того, як пролунали останні слова привітань, усі бажаючі  крокують новою доріжкою.  Дійсно, незрячим людям пересуватися нею комфортно і зручно. Постаті людей у яскравому, літньому одязі  рухаються впевнено і легко, купаючись у теплих променях сонця.  Милують око свіжі сині та жовті смуги поручнів.

 – Не доріжка,  а справжнє свято: каже супутнику незряча жінка, працівниця УВП. Отож, якщо і у інших містах і селищах нашої країни відбувалася б така плідна співпраця влади і місцевого керівництва  УТОС, як зараз у Обухові, то ситуація безумовно змінилася б на краще. Хочеться сподіватися, що таких прикладів буде більше і тоді, як то кажуть, «і на нашій вулиці буде свято!».

Євген Познанський, «Промінь».

Share Button