Незрячий художник із Харкова створив власну унікальну техніку малювання

Дмитро Дідоренко

Українці завжди були і залишаються неперевершеною нацією. Повсякчас наші земляки знаходили вихід із найскрутніших ситуацій і ніколи не опускали руки. Як от Дмитро Дідоренко — художник із Харкова.

Картини він малював скільки себе пам’ятав, ще з дитсадку. Він завжди був дуже успішним у цій сфері: з-під його пера вийшли більше 700 робіт, більшість з яких зараз знаходяться в приватних колекціях українських та світових поціновувачів мистецтва. Кілька полотен є і в музеях. Мальовничі пейзажі Харкова, Криму, з ноткою чогось фантастичного, не залишали байдужими навіть найвибагливіших поціновувачів, повідомляє сайт UA Modna.

Однак Дмитро – не просто художник. Він, мабуть, один з найсильніших духом митців не тільки України, а й світу. Справа в тім, що він втратив можливість бачити в результаті нещасного випадку.

Почалось все в 1991 році. Дмитро брав участь в експедиції «Вахта Пам’яті», яка мала на меті пошук мін часів Другої світової війни та їх знешкодження. Художнику не пощастило, він натрапив на німецьку міну, через що був важко поранений і втратив зір. В ній було 800г тротилу. Більшість колег Дмитра не могли повірити в те, що він взагалі залишився живий.

Незрячий художник із Харкова створив власну унікальну техніку малювання

Ніхто не думав, що після нещасного випадку художник знову почне малювати. Більше того, що він досягне такого успіх. Все почалось зі звичайного телефонного дзвінка. Друг запропонував Дмитру зробити чергову виставку його старих робіт. Потім почали говорити про творчі плани на майбутнє. Так на горизонті замайоріла нова ціль, яка наповнила життя Дмитра новим змістом. Через 4 місяці художник повернувся до мистецтва. Він все очікував, що зір повернеться. Та коли зрозумів, що чекати доведеться довго, вирішив не зволікати і вигадав для себе унікальну техніку і стиль.

Прагнення до самореалізації не згасло в його серці. Перша робота вийшла під назвою: «Найдовший шлях починається з першого кроку». Щоправда перші картини після нещасного випадку були намальовані не фарбою, а пером і тушшю. За словами Дмитра, аж на 15 картині він «побачив кольори і зрозумів, що я володію фарбою, а не вона мною».

Перша виставка після втрати зору відбулась в 1992 році в Харкові, на ній було продемонстровано 12 нових робіт Дмитра. На сьогоднішній день, таких заходів відбулось вже 16 і не лише в Україні.

Незрячий художник із Харкова створив власну унікальну техніку малювання

Художник розповідає, що на створення однієї картини йде більше ста листів ватману і близько 8 кг фарби. В роботі він використовує лекала «власного виробництва», так би мовити. Всі необхідні інструменти на його столі розставлені у строгому порядку, продумані та розраховані наперед: безліч коробочок, в кожній з яких є близько 12 відтінків різних кольорів. Художник запам’ятав, де знаходиться кожен з 2000 тонів.

В полотнах Дмитра практично відсутня «математика», хоча і повного хаосу в них немає. Однак, він зізнається, що під час роботи над картинами часто відбуваються незрозумілі речі. Художник розповідає, що деколи йому здається, що малює не тільки він, а й ще хтось. Для кожної картини це може повторитись кілька разів. «Звичайно, від цього буває трохи моторошно, але водночас відчувається якась невидима підтримка» — каже Дмитро.

7 днів

Share Button