ЩИРІ ІСТОРІЇ ПРО ОСОБИСТЕ

Кожна людина мріє, досягає, помиляється та все одно продовжує долати життєві перепони. Та яким би яскравим не був успіх, кожен прагне щастя. А щастя, як відомо, купити неможливо і за нього треба боротися, а в деяких випадках навіть відстоювати. Про особисте життя, сім’ю, виховання дітей та інтимні питання, про які не прийнято говорити голосно і публічно дискутували, ділилися досвідом, давали поради спікери та учасники заходу “Щастя без меж”. Мета інклюзивної дискусії – порушити надважливі питання репродуктивних прав і здоров’я осіб з інвалідністю. Про репродуктивні права, здоров’я, статеве життя говорилося не в рамках теорії і науки, а через призму щастя та сімейного життя.

Щирі виступи та відверті промови лунали 26 червня в приміщенні Музею досягнень братів Кличків. Своїми думками та порадами поділився Уповноважений Президента України з прав людей з інвалідністю Валерій Сушкевич, який наголосив на важливості порушеної теми та відзначив, що в подальшому докладатиме зусиль, аби подібні зустрічі частіше відбувалися на високому рівні.

Про плани на майбутнє, сімейне життя та власний досвід розповіли подружжя Віталія та Уляни Пчолкіних. Це успішна родина, яка самостійно себе обслуговує та забезпечує, порушила ті питання, які часто їм ставлять незнайомі люди. Уляна відзначила, що у таборах активної реабілітації проводяться лекції і розмови про інтимне життя і яким воно може бути для людей, котрі отримали важку травму хребта.

Олена Акопян – неодноразова чемпіонка з плавання вразила усіх присутніх історією власного щастя, народивши у 40 років двійнят.

Юлія Ресенчук – президент фонду «Асоціація інклюзивна країна» та Директор Центру інклюзивних технологій навчання в Університеті “Україна” з радісною посмішкою, безмежним зарядом позитивних емоцій та зі щирим почуттям жіночності поділилася своїм досвідом сімейного життя, яке наповнене любов’ю та гармонією.

Мар’яна Люханова розповіла аудиторії про досвід народження дитини у сім’ї нечуючих.

Гість зі Швеції Расмус Ісакссон, голова громадської організації DHR зосередив увагу на тому, що тема репродуктивних прав і здоров’я є не дуже публічною , але дуже важливою і заслуговує уваги як з боку суспільства, так і з боку осіб з інвалідністю.

Тепло і щиро перед гостями та учасниками дискусії виступила Галина Майструк, голова благодійного фонду “Здоров’я жінки та планування сім’ї”, розповівши про ті перешкоди, з якими доводиться стикатися жінкам навіть без інвалідності через відсутність належних умов під час огляду у лікарів.

Протягом дискусії порушувалися проблемні питання через які страждають люди з інвалідністю, зокрема, наголошувалося на упередженому ставленні до таких людей зі сторони лікарів. Спікери заходу розповідали про стереотипні ситуації, які трапляються під час огляду у лікарів, бо останні не вірять у те, що людина з інвалідністю здатна створити сім’ю і що інвалідність  для жінки не перепона на шляху до материнства.

Отже, незважаючи на соціальні, інформаційні, фізичні та архітектурні перешкоди, людина з інвалідністю заслуговує бути щасливою, створювати родини та народжувати дітей. А коли поруч потужна команда тих, хто готовий ділитися досвідом, підтримувати, інформувати та допомагати, то треба рухатися вперед і не відмовлятися  від особистого щастя і благополуччя.

За проведення корисного заходу висловлюється щира подяка  представництву Фонду ООН в галузі народонаселення в Україні (UNFPA)  та Національній Асамблеї людей з інвалідністю України.

Леоніда Пономарьова, «Промінь»

Share Button