ПРОЧИТАТИ РОЗПОВІДЬ, ЯКОЇ НЕ БАЧИШ: НЕЗВИЧАЙНИЙ КОНКУРС ЧИТЦІВ ПРОВЕЛИ В ДНІПРІ

Незвичайний конкурс читців провели в Дніпрі. На нього запросили тільки тих, хто ледь розрізняє світло і силуети, зате вміло читає на дотик. Змагалися  хто швидше, краще та виразніше прочитає текст за три хвилини. Шрифт Брайля дозволяє незрячим людям читати і писати за допомогою дотику. Шрифт для незрячих складається з рельєфної шестикрапки, яка складається з двох колонок, по три крапки в кожній.  На швидкість художню літературу читало дев’ятеро учасників.  Для змагань обрали уривок з твору «Тореадори з Васюківки»  українського письменника Всеволода Нестайка. У цій книзі, на перший погляд – жодного друкованого слова. Насправді тут дитяча розповідь. Але написана вона шрифтом Брайля – для людей, які погано бачать.  Щоб конкурсанти не шахраювали, спочатку з розповіддю ознайомилося журі.

Перша конкурсантка Марія Івахнюк. Шрифт Брайля читає вже більше півстоліття. Тому з завданням впоралася легко.Результат Віктора Волосюка – гірший. Каже, книжок зі шрифтом Брайля дуже мало – тому більше слухає, ніж читає.

Конкурс читців для незрячих у Дніпрі проводять вперше. Але організатори кажуть, що охочих взяти в ньому участь не бракувало.

–        Ми його проводимо для популяризації шрифту Брайля, і для того, щоб люди знали, що є такі книги. Тому що зараз інформаційні технології витісняють шрифт Брайля, і тому люди все менше і менше ним користуються, – пояснює інструктор обласної організації Українського товариства сліпих Леся Лимар.

Не тільки читати на дотик, але і робити звичайні речі, з якими щодня стикаються незрячі, на конкурсі пропонували зрячим людям. Катерині Ішковій запропонували налити склянку води з закритими очима. Це було важко.

Серед читців журі обрало трьох кращих. А призи отримали всі конкурсанти. Кажуть, тепер будуть читати більше, щоб у наступному році перемогти.

По завершенню благодійники передали для організації незрячих «Наперекір долі» принтер, що друкує шрифтом Брайля.

За матеріалами інтернетвидань.

Share Button