ПОКРАЩЕННЯ ДОСТУПНОСТІ ДЛЯ ЛЮДЕЙ З ВАДАМИ ЗОРУ: ЄВРОПЕЙСЬКІ ДОСЯГНЕННЯ В УКРАЇНСЬКИХ РЕАЛІЯХ

Мабуть, не даремно у Вінниці склалась традиція відзначати День Європи, адже місцева влада на практиці докладає зусиль аби зробити наше місто по європейськи комфортним для мешканців та гостей. Яскравим прикладом цього може слугувати створення у Вінниці комфортних умов для орієнтування людей з вадами зору: у місті встановлюється озвучення транспорту та світлофорів, зупинки громадського транспорту облаштовуються тактильною плиткою, з місцевого бюджету виділяються субвенції для закупівлі незрячим необхідних у побуті приладів тощо.

З початку цього року міська влада ініціювала ще один, без перебільшення, грандіозний проект, в реалізації якого Вінниця буде піонером чи не на всьому просторі пострадянських держав. Мова йде про радіокеровані звукові маячки для незрячих чи слабозорих людей, що мають бути встановлені на об’єктах соціальної інфраструктури та побуту, транспорту тощо. Суть роботи апарату полягає в тому, що він подає сигнал та назву об’єкту чи маршрут транспортного засобу лише у тому випадку, коли отримає запит зі спеціальної програми, встановленої в смартфон, чи з брелка з такою ж програмою.

– Ми навмисне розробили два варіанти подачі сигналу на звуковий маячок, оскільки, провівши ряд консультаційних зустрічей з представниками Вінницьких організацій УТОС, з’ясували, що далеко не всім незрячим людям доступний у користуванні смартфон – сказав доцент кафедри радіотехніки Вінницького політехнічного університету, директор Навчально-виробничого центру «Іноваційні технології» Олександр Щеремета на спільній робочій зустрічі в Департаменті адміністративних послуг Вінницької міської ради, що відбулася 21 травня і участь у якій взяли розробники приладу, керівники департаменту, представники УТОС та місцевого бізнесу.

– Робота над цією технологією тривала понад три місяці і увесь цей час ми проводили консультації з представниками УТОС, адже вони, як ніхто, розуміють проблеми доступності незрячих, а сам прилад має на меті їх максимальне вирішення – сказав керівник товариства «Українські кібернетичні розробки» Сергій Агєєв. – І сьогодні ми вже маємо результат, який можна застосовувати на практиці.

Розробники продемонстрували звуковий маячок та брелок подачі запиту, пояснили принцип їх роботи, та зазначили, що вартість приладу є в рази меншою від аналогів за кордоном.

– Міська влада завжди намагається підтримувати подібні проекти, – зауважила директор Департаменту адміністративних послуг Вінницької міської ради Копчук Ірина Володимирівна, – адже має одним з пріоритетів забезпечення комфортного проживання осіб з особливими потребами в місті. Вже найближчого місяця ми встановимо та протестуємо даний прилад в чотирьох «Прозорих» офісах міста, а далі будемо залучати бізнес до такої корисної справи, разом з представниками УТОС будемо постійно моніторити ситуацію щодо об’єктів, на які мають встановлюватись такі прилади.

– Думаю, що всі незрячі Вінниці будуть безмежно вдячні розробникам даної технології, бо ця «озвучка» значно допоможе їм в орієнтуванні містом. – сказав заступник директора з соціальних питань Вінницького УВП УТОС Костянтин Ільницький. – А окрема подяка розробникам ще й за те, що виготовлення спеціальних брелків вони передають на наше підприємство, а це, самі розумієте, – і робота, і зарплата для наших людей.

Сподіваємось, що найближчим часом нова технологія орієнтування запрацює в Вінниці, а згодом пошириться і в інших населених пунктах України.

Віктор Зелінський, м.Вінниця

Share Button