ДО 100-РІЧЧЯ ЯКОВА БАТЮКА

Травнева пора – це теплий та рясний період весни, коли відзначається безліч свят, проводяться урочисті події та заходи. Щороку 9 травня згадують героїв, які загинули у другій світовій війні, мужньо відстоюючи та обороняючи нашу державу. І цей рік не став винятковим для учнів та вчителів Київської школи-інтернату №5 для незрячих дітей, адже цей навчальний заклад носить ім’я Якова Петровича Батюка – єдиної у світі незрячої людини, яка носить звання Героя Радянського Союзу, адвоката та керівника Ніжинської підпільної молодіжної організації. Народився Яків Батюк 12 травня 1918 року і був розстріляний фашистами разом з багатьма підпільниками 7 вересня 1943 року. Йому було лише двадцять п’ять.

10 травня у стінах школи відбувся урочистий захід, присвячений 100-річчю від дня народження Якова Батюка. До школи завітали почесні гості – заступник голови Центрального правління УТОС М.М. Новосецький, режисер кінострічки «За ніччю день іде» О.І. Бійма, незрячий адвокат, громадський діяч В.М. Турський, представники громадських організацій, колишні випускники школи, працівники редакції періодичних видань УТОС «Заклик», директор бібліотеки ім. М. Островського Ю.М.Вишняков, учні та вчителі Львівської школи-інтернату №100, студенти юридичного факультету Київського національного університету ім. Т. Шевченка та багато інших цікавих людей.

Організаторами заходу виступили Українське товариство сліпих і школа-інтернат №5. Був створений оргкомітет на чолі з заступником директора Київського УВП №2 УТОС, незрячим юристом В.В.Романюком. На початку заходу всіх гостей тепло привітала директор школи Антонюк Катерина Василівна. Естафету підхопили учні, які підготували гостям чудову концертну програму, якою познайомили присутніх з біографією та діяльністю Я.П.Батюка. Ведуча концерту, учениця 11 класу та екскурсовод музею школи, Тетяна Антоненко, у своєму виступі наголосила, що Яків Петрович Батюк – це людина, у якої є чого повчитися.

Щербань Наталія Анатоліївна

Також учні продемонстрували гостям патріотичні танці, зворушливі вірші та сповнені любові до Батьківщини пісні. З вітальними та урочистими словами звернулися до присутніх гості заходу. Цікаву розповідь почули від режисера фільму «За ніччю день іде» Олега Івановича Бійми про створення картини. Зі слів режисера фільм, що був знятий у 1984 році і де Якова Батюка зіграв відомий актор Володимир Конкін, тривалий час пролежав на полицях кіностудії ім.Довженка і не був допущений до показу у Москві. Бо у фільмі відображені не комуністичний пафос та ідеологія, а життя, переживання, побут та боротьбу звичайних молодих людей тогочасної України. І лише в кінці 80-х фільм був показаний в Москві та навіть був продемонстрований в ООН, яка визнала цей фільм одним з найкращих патріотичних фільмів, де показаний подвиг незрячої людини. Вірші про героя прочитали відомий незрячий поет Геннадій Горовий та заступник директора Київського УВП №1, колишня випускниця школи Н.М.Радевич. Головний редактор редакції УТОС «Заклик» і також випускниця цієї школи Наталя Щербань від імені автора книги О.К.Бурчака «Своїх героїв треба знати» подарувала школі примірники книжок у плоско-друкованому та озвученому варіантах. А шрифтом Брайля цю книгу подарувала дітям президент ВГО «Сучасний погляд» Леся Перепеченко.

Захід, присвячений боротьбі молодих людей у другій світовій війні, яскраво показав, що любов до Батьківщини є спільною рисою людей не залежною від часу, від фізичних можливостей, від ідеології. І сьогодні любов до Батьківщини та незламний дух, демонструють наші захисники, які відстоюють незалежність нашої України. Пам’ять героя – Якова Батюка об’єднала людей різного віку, випускників різних поколінь та продовжує жити в наших серцях і продовжує надихати нас, не лише незрячих, на досягнення своєї мети.

Леоніда Пономарьова, «Промінь».

Share Button