Національна паралімпійська збірна команда України на ХІІ зимовій Паралімпіаді: цифри і факти

29178132_1705690732831478_2003112544297811968_o.jpgЗ 9 по 18 березня 2018 року у м. Пхьончхан (Південна Корея) відбулися ХІІ зимові Паралімпійські ігри, в яких, разом із 48-ми країнами світу, взяла участь національна паралімпійська збірна команда України, увійшовши в десятку найсильніших країн світу.

У головних паралімпійських змаганнях чотирьохріччя взяли участь 581 спортсмен, з яких 445 чоловік та 136 жінок із 49 країн-учасниць, у тому числі команда Нейтральних Паралімпійських атлетів  (спортсменів Росії, які виступали під нейтральним прапором).

На Паралімпійських іграх 2018 року було розіграно 80 комплектів нагород, що на 8 комплектів нагород більше ніж на минулій Паралімпіаді 2014 року у Сочі. Збільшення медальних дисциплін відбулося у сноуборді, на Паралімпіаді 2018 було розіграно 10 комплектів у порівняні на Паралімпіаді в Сочі було розіграно 2 комплекти.

ХІІ зимові Паралімпійські Ігри 2018 року були найбільш представницькі за кількістю спортсменів-учасників (до цих Ігор це були  Ігри у Нагано (Японія) у 1998 році, в яких взяло участь 562 спортсмена).  Також, ці Ігри мали найвищий показник з представлення країн-учасниць (до них це були Ігри у Сочі у 2014 році, в яких взяло участь 45 країн) – 49 країн (включаючи нейтралів).

Слід зазначити, що у ХІІ зимових Паралімпійських іграх вперше брали участь команди Грузії, Республіки Таджикістан та Корейської Народно-Демократичної Республіки (Північна Корея). Південна і Північна Корея на цих Іграх не були представлені під єдиним прапором, у порівняні як на Олімпійських іграх 2018 року де вони виступали єдиною командою.

На ХІІ зимових Паралімпійських іграх чотири країни-учасниці – Канада, Республіка Корея, Норвегія та США – були представлені в усіх шести видах спорта – лижні перегони, гірськолижний спорт, сноуборд, керлінг та следж-хокей.

Найбільшу кількість спортсменів забезпечили участь команда Сполучених Штатів Америки – 68 учасників.

Команда України за загальною кількістю представлення спортсменів на Іграх посідала 11 місці разом з командою Німеччини – 20 паралімпійців та 10 спортсменів-лідерів (гайдів).

Унікальною особливістю зимової національної паралімпійської команди України є широка репрезентативність регіонів України: до складу команди входять представники 11 областей (Київської обл. та м. Києва, Вінницької обл., Волинської обл., Дніпропетровської обл., Закарпатської обл., Миколаївської обл., Чернігівської обл., Тернопільської обл., Харківської обл.,  Сумської обл.).

Серед членів національної паралімпійської збірної команди України 9 заслужених майстрів спорту України, 4 майстри спорту України міжнародного класу та 14 майстрів спорту України.

До складу збірної команди зразка-2018 року увійшли відомі всьому світові українські  паралімпійці: Лук’яненко Віталій, Шишкова Оксана, Батенкова-Бауман Юлія, Вовчинський Григорій.

До маститих лідерів паралімпійського спорту приєдналися молоді спортсмени. Вони яскраво дебютували на Паралімпіаді-2018: саме Радь Тарас та Казік Олександр вибороли високі нагороди Ігор.

Українці взяли участь у трьох із шести представлених на Іграх видах спорту  – біатлон, лижні перегони, гірськолижний спорт (сноуборд).

Національна паралімпійська збірна команда України показала в Пхенчхані справжній український результат, здивувавши весь світ надзвичайною силою духу і неймовірною волею до перемог!!!

16 спортсменів повернулись з високими нагородами, 8 з яких – золоті. 27 українських спортсменів, з яких 19 спортсменів з інвалідністю та 8 спортсменів-лідерів за результатами участі у змаганнях посідали з 1 по 6 місце включно. У нас 17 четвертих місць,  8  п’ятих та 10 шостих місць.

Найкраще від команди України виступила Шишкова Оксана зі спортсменом-лідером Казаковим Віталієм. Здобуток їхнього тандему – 6 нагород, з яких 2 золоті, 3 срібних та 1 бронзова нагорода.

Інший тандем – Лук’яненко Віталій та гайд Марчишак Іван завоювали 2 золоті нагороди.

 

Переможцями та призерами ХІІ зимових Паралімпійських  2018 року стали:

  • Шишкова Оксана (порушення зору)  та спортсмен-лідер Казаков Віталій вибороли 6 нагород, з яких 2 золоті (у т.ч естафета), 3 срібних та 1 бронзова нагорода.
  • Лук’яненко Віталій (порушення зору) та спортсмен-лідер Марчишак Іван  вибороли 2 золоті нагороди.  Віталій – найдосвідченіший спортсмен в команді. Прапороносець на церемонії відкриття Ігор.
  • Рептюх Ігор (ураження опорно-рухового апарату) виборов 3 нагороди, з яких 1 золота, 1 срібна та 1 бронзова.
  • Уткін Юрій (порушення зору) та спортсмен-лідер Перехода Руслан  вибороли 2 нагороди: 1 золоту (естафета) та 1 бронзову медаль
  • Яровий Максим (ураження опорно-рухового апарату) виборов  2 нагороди, з яких 1 золота та 1 бронзова.
  •  Ляшенко Людмила  (ураження опорно-рухового апарату) виборола 4 нагороди, з яких 1 золота (естафета) та 3 бронзові нагороди.
  • table_9_1.jpg Радь Тарас (ураження опорно-рухового апарату) виборов 1 золоту нагороду. Тарас- наймолодший представник України. Прапороносець на церемонії закриття Ігор.
  • Батенкова-Бауман Юлія виборола 1 золоту нагороду в естафеті.
  • Казік Олександр  – дебютант, тотально незрячий спортсмен та спортсмен-лідер Кучерявий Сергій вибороли 2 срібні нагороди.
  • Вовчинський Григорій (ураження опорно-рухового апарату) виборов 1 срібну нагороду.    
  • Ковалевський Анатолій (порушення зору) та спортсмен – лідер Мукшин Олександр вибороли 1 бронзову нагороду.

 

Національна паралімпійська збірна команда України загалом виорола 22 медалі: 7 золотих, 7 срібних та 8 бронзових нагород, що є найкращим за якістю медалей результатом за останнє десятиліття. Вперше за 12 років паралімпійцям України вдалось вибороти таку кількість золота! За результатами участі у ХІІ зимових Параліміпійських  іграх національна паралімпійська команда України посіла четверте місце за загальною кількістю здобутих усього нагород та шосте за кількістю золота.

Крім того, наші паралімпійці у біатлоні мають  першу світову позицію за загальною кількістю нагород та другу позицію за кількістю золотих медалей. У підсумку збірної команди України 14 медалей: 4 золотих, 5 срібних та 5 бронзових. (У порівнянні з  минулою Паралімпіадою у Сочі команда України мала  15 медалей, з яких 4 золотих 3 срібних та 8 бронзових).

У лижних перегонах паралімпійці України посідають третю позицію за кількістю золотих нагород. У підсумку збірної команди України: 8 нагород, з яких 3 золотих, 2 срібних та 3 бронзових медалей. У 2014 році українська паралімпійська збірна команда здобула тільки 1 золоту нагороду.

Національна паралімпійська збірна команда України вдячна усім партнерам та спонсорам, які підтримали нашу команду. Подяка компаніям: lifecell, VISA, ПриватБанк, ВОЛЯ, SPORTMASTER, О’STIN, HYUNDAI, VK (Вікторія Корольова). Подяка медіа-партнерам: Обозреватель, bigmir.net, Isport, Сonvergo, Луверс, а також особливо – Суспільному телебаченню України. Подяка всім телевізійним та радіо-партнерам, які долучились до нашого важливого проекту висвітлення Паралімпіади-2018! Особлива подяка  – Медіа-центру Національного комітету спорту осіб з інвалідністю України та Соціально-культурному проекту «Без меж». Ваша підтримка – наша перемога!

Прес-служба Національного комітету спорту осіб з інвалідністю України

Share Button