ХАЙ ЖЕ НАША КНИГОЗБІРНЯ ПРОЦВІТАЄ МНОГАЯ ЛІТ!

Дім книги. Дім мудрості. Дім творчості… Усі ці визначення властиві Львівській бібліотеці ім. Т.Г. Шевченка Українського товариства сліпих, що у Львові по вулиці Січових Стрільці 5.

Історія бібліотеки глибока й цікава. Але тут мова йтиме не про те, а про її участь у сприянні розвитку серед людей з глибоким порушенням зору високої духовності, переосмислення розвитку суспільної думки.

Уже стало звичним, що бібліотека – це дім духовного багатства, куди відвідувачі приходять, щоб скористатися необхідною літературою.

Та, на щастя, у нашому випадку це не так. Саме про це йшлося на святковому засіданні 10 жовтня на честь 55-ї річниці від дня офіційного заснування цього закладу. До речі, завдяки щасливому збігу обставин ми святкували двадцяту річницю створення при бібліотеці літературно-мистецької вітальні «Поклик» та десятої річниці заснування кімнати-музею ретротифлотехніки «Речі, які змінили світ незрячих».

У затишній, по-осінньому, прибраній залі зібралися читачі, а також запрошені гості. Відкрила цей захід голова правління Львівської обласної організації УТОС Кукуруза Л.Д. Серед почесних гостей першою взяла вітальне слово директор департаменту з питань культури, народностей та релігії Туркало М.В., вона зачитала подяку від голови Облдержадміністрації Синютки О.М.. Працівниця бібліотеки Палюшок С.А. зачитала тексти вітань від наших друзів. Потім пані Світлана коротко ознайомила з історією бібліотеки, вшанувала щирим, добрим словом і невеличкими подарунками активних читачів нашої книгозбірні.

Родзинкою на нашому заході прозвучав розділ з історії бібліотеки – «І смішні, і неймовірні цікавинки книгозбірні». Ось декілька з цих цікавинок: будинку, у якому розміщена бібліотека 121 рік. Неймовірно, але факт! Якщо із брайлівських книг викласти доріжку, то вона становитиме 3,7 км., що відповідає відстані до прохідної Львівського підприємства УТОС; для щорічного перевезення читачів знадобилося б 170 тролейбусів або 131 плацкартний вагон тощо.

Є в нашій книгозбірні так звана музична візитівка – пісня «Бібліотечна ювілейна» на слова члена НСПУ Миколи Красюка, музику до якої написав Михайло Кондрат. Цією піснею, як правило, ми відкриваємо чи не кожен наш святковий захід. Не стала винятком і наша ювілейна імпреза.

Бібліотеці нашій п’ятдесят п’ять , вік хоча поважний, а й зовсім ще молодий. Тож, побажаймо працівникам книгозбірні натхнення, витримки, хорошої книжки (оскільки бібліотека завжди «голодна» на гарну книгу), а читачам якомога частіше переступати гостинний поріг дому книги, дому мудрості, дому творчості.

Олена Кутня, Надія Онофрійчук, м.Львів

ВІД РЕДАКЦІЇ
Колектив редакції УТОС «Заклик» щиро вітає директора і працівників Львівської бібліотеки УТОС з цим чудовим ювілеєм! Бажаємо , щоб ваш книжковий фонд поповнювався цікавими книжками, а бібліотека доброзичливими читачами.

Share Button