«НЕСПОКІЙ СЕРЦЯ» РАДУЄ СЕРЦЯ

«Усе дуже цікаво. Дуже яскраві, незабутні враження. Побачити творчість інвалідів різних нозологій, зустрітися із колегами. Наш «Струмочок» вже перемагав на цьому фестивалі у 2013 році. За правилами фестивалю ми не можемо більше претендувати на перше місце у цій номінації, але ми усе ж виступили і тепер отримали звання найкращого колективу»- це слова Оксани Мельничук – симпатичної, доброзичливої жінки, керівника відомого хору «Струмочок» Львівського будинку культури УТОС. Немов яскраві квіточки нас обступають її дівчата, у гарних народних костюмах, а зі сцени ллється весела гуцульська музика народного колективу, який очолює ще один переможець – незрячий музикант Юрій Дмитрович Паучек. Схиляюся перед іконою з бісеру, яку створили вмілі руки галичанина Івана Вінціва – члена Президії Стрийської районної ради людей з інвалідністю. «Колискова янголів»- прекрасний твір, який милує око своїми ніжними кольорами, звертає думки до Господа. Та поруч лунає веселий вигук одного з учасників: «Юрій Анатолійович! Чим сьогодні порадуєте? Новеньке є?»- він помітив відомого Харківського барда Юрія Чайку, який також у залі. Це – Всеукраїнський (відкритий) фестиваль творчості інвалідв «Неспокій серця», який вже вчетверте проводить ВГО «Всеукраїнський парламент працездатних інвалідів» на чолі з відомим громадським діячем, науковцем, спортсменом В. Б. Петровським. У фестивалі взяли участь майже сто митців з усіх регіонів України. Співголовами оргкомітету фестивалю разом із В. Б. Петровським є герой України, президент НАН Б.Є. Патон,

Народний артист України Б.М. Бенюк, Голова бюро ЮНЕСКО «Освіта дорослих України» С.І. Болтівець. Митці змагалися у таких номінаціях як:
«Декоративно-ужиткове мистецтво»; «Художня творчість»; «Театральне мистецтво»; «Літературна творчість»; «Фотографія»; «Моделювання і дизайн» (в тому числі комп’ютерний); «Наукова творчість» (культурологічні, мистецтвознавчі, історичні студії, інноваційні технології). Окремою номінацією була номінація «Перемога!» (Спеціальна номінація, учасниками якої можуть бути тільки інваліди 1 групи з найскладнішими формами інвалідності. В ній не передбачається переможців. Всі учасники, які мистецтвом ведуть боротьбу з власною недугою, нагороджуються спеціальними призами). Дитячі номінації. Окрім того, у кожній номінації діяли підномінації, які дозволяли краще класифікувати та оцінити усі види творчості. Кожна під номінація має три призові місця.

Це фестиваль, у якому беруть участь інваліди різних нозологій. Нам особливо приємно відзначити, що серед переможців і дипломантів і цього разу, як і завжди, було чимало утосівців. Це і вище згадані львівський хор «Струмочок», і вокалісти Н. М. Волошина, О. Й. Сема, поети В. Д. Врублевська та Є. В. Познанський і ще багато інших.

Урочистий гала-концерт та нагородження переможців ропочався 13 жовтня. Перша частина Свята відбулася у київському музеї Тараса Шевченка. В. Б. Петровський тепло вітав усіх переможців, побажав їм нових успіхів та творчих звершень, які безумовно є внеском у культуру нашої Батьківщини. Окрасою свята стала презентація аудіо-альмонаха «Світ у слові», до якого увійшли вірші сучасних поетів України. Презентацію проводив упорядник альманаху відомий поет Геннадій Горовий, член НСПУ та НСЖУ.
Особливістю аудиторії була її надзвичайна доброзичливість одне до одного. Усі виступи тепло віталися. Наприкінці дня пройшов майстер-клас барда Юрія Чайки.

14 жовтня святкування перемістилося до Київського діагностичного центру радіаційної медицини. Це був день, коли православні українці святкують велике Свято Покрова Пресвятої Богородиці, яке водночас є святом захисників України усіх часів. Лунали патріотичні пісні та поезії. Чимало задоволення отримали присутні від патріотичних пісень, які виконав сам В. Б. Петровський. Переможців вітали відома письменниця, перша авторка сценарію фільму «Поводир» Ірен Роздобудько, бард Ігор Жук. Звертаючись до всіх учасників В. Б. Петровський сказав: «Я дуже сподіваюся, що вам було цікаво, що ви заоволені, інакше не було б сенсу організовувати та проводити будь-які подібні заходи». Безумовно, усі учасники отримали багато позитивних емоцій, ще раз перевірили свою творчу майстерність, отримали величезний стимул для подальшого творчого розвитку. І, звичайно, усі щиро дякували Володимиру Борисовичу Петровському та його дружині і невтомній помічниці Світлані Юріївні Петровській та іншим організаторам, які, попри скруту сьогодення, усе ж зуміли провести таке свято мистецтв, яким став четвертий «Неспокій серця». Нехай же добрі серця цих людей будуть здорові ще багато років і битимуться у пришвидшеному темпі лише від радості.

Тезей, «Промінь».

Share Button