Вже незабаром люди з порушенням зору зможуть «побачити» Святоюрський сакральний комплекс на дотик

Люди з порушенням зору та іншими фізичними обмеженнями зможуть «побачити» архітектурну пам’ятку – Святоюрський сакральний комплекс на дотик. 15 вересня презентували перехідний макет комплексу, виготовлений з м’якого білого матеріалу, який опісля розрізатимуть і заливатимуть у бронзі. А вже в листопаді бронзовий міні-макет Святоюрського комплексу (а це собор Святого Юра, Митрополичі палати, Митрополичі сади, дзвіниця, курія, пам’ятник Митрополиту Андрею Шептицькому) стоятиме у дворі перед Собором і буде доступним для «огляду» людям з інвалідністю.

Вже незабаром люди з порушенням зору зможуть «побачити» Святоюрський сакральний комплекс на дотик

У 2016 році Львівський обласний осередок громадської організації «Українська спілка осіб з інвалідністю – УСІ» започаткував у Львові ініціативу щодо створення доступних для осіб з важкими порушеннями зору макетів стародавніх архітектурних пам’яток. Першою адаптованою для незрячих львів’ян і гостей міста в межах проекту «Львів на долонях» стала споруда Львівської ратуші, розміщена поруч з оригіналом на пл. Ринок. Тоді організація продовжила розширювати коло пам’яток, які можна оглянути на дотик. У 2017 році осередок подав на конкурс соціально-культурних проектів до управління культури Львівської міської ради проект під назвою «Львів на долонях: Святоюрський сакральний комплекс». Проект переміг на конкурсі і отримав фінансову підтримку в розмірі 74 тис. грн.

«З Львівською організацією «Українська спілка осіб з інвалідністю – УСІ» ми вже давно співпрацюємо, і цього року в конкурсі соціально-культурних проектів «Зробимо Львів кращим» громадська організація стала одним із переможців з проектом макету Святоюрського собору. Місто підтримало проект, бо розуміємо його надзвичайну важливість власне для тих людей, які не можуть очима побачити архітектурні пам’ятки нашого міста», – зазначає в.о. начальника управління культури ЛМР Оксана Кулик.

Виготовлення макета триває двома етапами: створення концепції і 3Д моделі, та заливка гіпсової 3Д моделі в бронзі. Перший етап фінансує управління культури Львівської міської ради, решта суми в розмірі 75 тис. грн. дофінансовує Міністерство культури України в рамках  гранту Президента на підтримку молодих талановитих митців.

«Раді представити вже другий макет у Львові. Святоюрський комплекс – перлина українського Барокко, і заслуговує бути увіковіченим в особливому бронзовому пам’ятнику, якого можуть торкатися незрячі і пізнавати його архітектурну конфігурацію. Макет ми створювали у співавторстві зі скульптором Мар’яном Королем протягом 4 місяців. Це перехідна модель, яка в подальшому буде відливатимся у бронзі. Макет створено у масштабі приблизно 1:150, і найскладнішим викликом для нас було  зберегти всі просторово-масштабні співвідношення для того, щоб макет не втрачав свій характер. Елементів тут є дуже багато: і собор Святого Юра, і Митрополичі палати, і Митрополичі сади, і дзвіниця, і курія, і маленький пам’ятник Митрополиту Андрею Шептицькому. Власне, ми щасливі, що мали можливість до цього долучитися», – розповів львівський скульптор Василь Одрехівський, який займається виготовленням макету Святоюрського сакрального комплексу.

Зі слів Оксани Потимко, макети таких споруд – не з дешевих задоволень, але вони дуже потрібні, є обличчя нашого міста: так ми показуємо, що ми європейське місто.

«Ми б хотіли  багато древніх архітектурних споруд адаптувати для того, щоб можна було ці пам’ятки бачити долонями рук. Маємо на меті зробити ще бронзові макети Львівської опери, музею «Арсенал», Успенського собору, Домініканського собору, Церкви святого Андрія з оборонними мурами, Вірменського, і Катедрального соборів, Преображенської церкви та інших історико-архітектурних споруд. Дуже хочеться, щоб ми від такого поступового створення макетів і споруд, почали робити ще й і такі макети, розміром метр на метр, щоб людина долонями могла ознайомитись як не зі всім містом, то з його центральною історичною частиною», – зазначає автор проекту «Львів на долонях»,  заслужений працівник соціальної сфери України Оксана Потимко.

Додамо, що аналогічна практика виготовлення доступних для осіб з важкими порушеннями зору макетів стародавніх архітектурних пам’яток в країнах Європи існує вже декілька років.

Львівська міська рада

Share Button