“Морський бій наосліп”: унікальна настільна гра для незрячих

Настільний винахід волонтери презентували в Україні та за кордоном – тепер мріють розповсюдити “Морський бій наосліп” у всіх школах та інтернатах для дітей з порушенням зору

“Морській бій наосліп” – унікальну настільну гру для незрячих створили Харківські майстри. Волонтери-винахідники розробили оригінальний формат, завдяки якому на рівних можуть разом грати як люди з порушенням зору, так і ті, хто бачить. Докладніше розповів кореспондент “5 каналу”.

Костянтин Панов у запеклому настільному бою бере участь вперше в житті. В центрі реабілітації людей з інвалідністю він працює масажистом. Каже, вже встиг опанувати ази нової гри для незрячих і тепер планує зіграти з друзями та родичами: “Схоплюю, досить цікаво. Усе нове, все цікаво пізнавати”.

Унікальна суміш морського бою та шахмат – так гру характеризує розробник. Всі деталі виготовлені з дерева та підписані шрифтом Брайля, кожна фішка зафіксована на дошці так, щоби її неможливо було випадково перекинути. У кожного з гравців по 45 фігур, з них складається цілий флот – тут і підводні човни, і міни, і торпеди. Знищені кораблі потрапляють до спеціальної каси, тут же містяться і скорочені правила гри.

Розробник – волонтер Сергій Лісовий. Інженер за освітою, він уже багато років працює з особами з інвалідністю по зору. Каже, ідея створити для них цікаву, не адаптовану, а саме оригінальну розвагу, народилася вже давно. Над її створенням майстер працював два роки. “Якщо людина розуміє, що вона може грати – незряча зі зрячою – це дуже піднімає її соціальний статус”, – розповідає сам розробник “Морського бою наосліп”. Людина з інвалідністю по зору Андрій Бутенко одним із перших опанував нову гру. В центрі реабілітації він викладає інформатику. Тепер навчає правилам всіх охочих. “Незрячий може грати зі зрячим на рівних умовах в цю гру, тому що ми не бачимо фішок один одного. Я не бачу його фішок – він не бачить моїх, я можу читати їх пальцями за Брайлем, зряча людина може читати звичайним шрифтом”, – розповідає волонтер Центру реабілітації “Право вибору”.

Цей настільний винахід волонтери презентували в Україні і за кордоном. Тепер мріють розповсюдити “Морський бій наосліп” у всіх школах та інтернатах для дітей з порушенням зору. Щоб розпочати серійний випуск фігур, потрібно $1,5 тис. Волонтери оголосили збір коштів. А поки планують включити гру в реабілітацію незрячих дітей хоча б експериментально.

Світлана Дашкевич, В’ячеслав Кузьменко, “5 канал”

Надати допомогу можливо за реквізитами:
Отримувач: ГО ХЦРМІ “Право вибору”
Код за ЄРДПОУ: 26202439
Банк отримувача: ХАРКIВ.ГРУ ПАТ КБ”ПРИВАТБАНК”, м. ХАРКIВ
Поточний рахунок – 26005060710730
МФО – 351533
Або на картку Приват 4731217112171796
Призначення платежу: благодійний внесок акція “Подаруй радість гри незрячій дитині”

5 канал

Share Button