Підсумки семінару «Орієнтування в просторі та скандинавська ходьба як засоби соціалізації та інтеграції осіб з інвалідністю в сучасне суспільство»

З 30 липня по 02 серпня 2017 року за сприянням Всеукраїнського громадського об’єднання «Національна Асамблея людей з інвалідністю України» та ініціативою Івано-Франківської громадської організації жінок з інвалідністю «Біла тростина» відбувся Всеукраїнський навчально-практичний семінар «Орієнтування в просторі та скандинавська ходьба як засоби соціалізації та інтеграції осіб з інвалідністю в сучасне суспільство», що проводився в с. Яблуниця Івано-Франківської області.

В семінарі взяли участь 60 учасників серед яких були тифлопедагоги, правозахисники та представники громадських організацій з різних регіонів України, які опікуються людьми з інвалідністю по зору.

Учасники семінару «Орієнтування в просторі та скандинавська ходьба як засоби соціалізації та інтеграції осіб з інвалідністю в сучасне суспільство»

Під час проведення заходу учасники ознайомились з новітніми засобами просторового орієнтування, а саме невізуальною доступністю сенсорних приладів на базі систем Android, Ios symbian та супутникової навігації за допомогою програм loadstone, osmand, dotwalker, та інших програм для осіб з порушенням зору. Перспективами розвитку та способами втілення, тактильним відчуттям у вільному просторі, нормативно-правовим регулюванням індивідуальної мобільності незрячих та слабозорих осіб, скандинавською ходьбою, як засобами соціалізації та реабілітації.

Також учасники взяли участь у практичних заняттях з проходження маршрутів в гірській місцевості невеликими групами та отримали навички особливостей методики просторового орієнтування із застосуванням тактильних тростин, навігатора Османд, адаптації методики скандинавської ходьби для осіб з порушенням зору, ознайомились з рельєфно-графічними картами-схемами.

Учасники семінару «Орієнтування в просторі та скандинавська ходьба як засоби соціалізації та інтеграції осіб з інвалідністю в сучасне суспільство»

Крім того, на семінарі розглядувались методи усунення страхів в просторовій орієнтації для незрячих людей, ЛФК для відновлення вестибулярного апарату,пілатес –як метод покращення якості життя людей з інвалідністю, перспективи забезпечення прав людей з інвалідністю в умовах децентралізації влади, різновиди та індивідуальний підбір тактильних тростин та ознайомлення з головними аспектами застосування собак-поводирів в Україні.

Керівник Івано-Франківської громадської організації жінок з інвалідністю «Біла тростина» Марія Гогільчин висловила вдячність кожному учаснику семінару за активну, плідну співпрацю, обмін досвідом та активне обговоренням і прийняттям рішення, щодо болючої ситуації, яка склалася на сьогодні в Україні, щодо забезпечення засобами реабілітації для людей з інвалідністю з порушенями зору.

Також Марія Гогільчин подякувала голові Всеукраїнського громадського об’єднання «Національна Асамблея людей з інвалідністю України» Валерію Михайловичу Сушкевичу, керівництву та працівникам секретаріату, зокрема Лілії Бондаренко та Тетяні Малишенко, за вкладену працю в проведенні заходу, за турботу та сприяння повній та ефективній участі людей з інвалідністю по зору в суспільство на рівні з іншими, спікерам та тренерам семінару, окремо подякувала господарям вілли «Парламент» за гостинний прийом в мальовничому куточку Карпат.

Активну участь у семінарі взяли працівники Об’єднаної редакції періодичних видань Українського товариства сліпих “Заклик”, які щиро вдячні організаторам семінару за запрошення.

Share Button