У НАРОДНОГО ОРУХ «ПРОЛІСОК» – ЮВІЛЕЙ

ХОР «ПРОЛІСОК»Саме 19 липня десять років тому «Пролісок» отримав звання народного, хоча самому колективу вже 16. До присвоєння йому почесного звання в УТОС діяла чоловіча вокальна група. Головним реформатором у співочому колективі вважається його керівник Михайло Штогрін. За десятиріччя він зумів не лише створити багатоголосий хор чисельністю 32 учасники, а й кілька вокальних жіночих груп та окремих солістів, які славляться майстерним виконанням.
— Захоплююся Волинським державним академічним хором, тому і для «Проліска» підбираю деякі пісні з їхнього репертуару. Хористам подобаються також українські народні пісні, — розповів Михайло Штогрін.

У нашому місті неможливо уявити жодне свято без виступів хору «Пролісок». Цей колектив завжди відрізняється самобутністю. Важливою їхньою окрасою є вбрання, адже кожен виступає у вишиванці.
— Допомагає нам тримати марку і дбає про костюми наша «роботяща бджілка» Ія Шеремет. Костюми завжди випрасувані, підписані й в будь-який момент готові до виступів, — зазначили хористи.
Символом цього колективу є українська народна пісня. Репертуар співочого колективу — 150 творів.
Окрім того, утосівці ще й займаються просвітою, вони є частими відвідувачами загальноосвітніх шкіл.
— В рамках нашого проекту «Зряче серце небайдуже» ми спілкуємося з учнівською молоддю міст і сіл про життя незрячих для того, щоб посіяти зернятка милосердя до людей з вадами зору, — розповіла Тетяна Логвіненко, очільниця Шепетівського УТОС.

Також хор «Пролісок» у своєму репертуарі має пісні із церковної програми. Їх неодноразово запрошували на престольні храмові свята у Шепетівському, Полонському та інших сусідніх районах.
— Одного разу наш хор виступав на церковному святі у Полонському районі. І ми заспівали для єпископа Пантелеймона пісню «Материнська хата». Владиці настільки сподобався наш музичний дарунок, що він подарував нам коровай, — пригадали хористи.
Вже п’ять років поспіль члени Шепетівського УТОС беруть участь у православному фестивалі «Коляда», що проходить у Полонному.
Члени колективу — люди старшого віку, кожен з них має свій характер, нелегкий життєвий досвід, випробування. Хтось прийшов сюди для спілкування, інший для розради, але всі вони знайшли те, що шукали. Попри те, що організація знаходиться у Шепетівці, серед її членів є й жителі Полонщини. Голова профспілки Володимир Янковський приїздить на збори колективу аж з Нетішина.
Об’єднує учасників народного хору «Пролісок» любов до співу. Судячи з того, що учасники є постійними, то й любов у них міцна.

Газета «День за днем»

Share Button