Уряд схвалив зміну назви статусів осіб з інвалідністю

Кабінет Міністрів України схвалив проект Закону, яким приводяться у відповідність до міжнародних норм назви статусів осіб з інвалідністю. Про це пише Урядовий портал.

Проект акта розроблено, зокрема, на виконання пункту Плану заходів з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини на період до 2020 року.

Проектом пропонується внести зміни до 44 законодавчих актів, зокрема Сімейного кодексу України, Кодексу законів про працю України, та інших законів України з метою приведення чинного законодавства, що стосується соціального захисту осіб з інвалідністю, у відповідність до офіційного перекладу Конвенції про права осіб з інвалідністю і Факультативного протоколу до неї.

Зокрема пропонується слова «інвалід», «дитина-інвалід», «інвалід з дитинства» та «інвалід війни» в усіх відмінках і числах замінити відповідно словами «особа з інвалідністю», «дитина з інвалідністю», «особа з інвалідністю з дитинства» та «особа з інвалідністю внаслідок війни» у відповідних відмінках і числах.

Що стосується посвідчень, у яких застосовуються терміни «інвалід», «інвалід війни», «інвалід з дитинства», «дитина-інвалід», а також пенсійних посвідчень, у яких є такі терміни, то в Прикінцевих положеннях законопроекту зазначено, що вони є дійсними протягом строку, на який їх було видано.

Share Button