У Львові для незрячих розробляють 3Д-моделі пам’яток архітектури

У Львові волонтери на 3Д-принтері друкують для незрячих дітей маленькі архітектурні споруди. Завдяки крихітним копіям пам’яток незрячі дітки можуть пізнавати світ.

Про це йдеться у сюжеті інформаційного проекту «Перші про головне. Львів» (щобудня о 21:15 на телеканалі ZIK).

«Це як міні моделі, як міні зображення, які зроблені з пластику. Я чув про 3Д-принтер, але щоб побачити і почути його в житті – я не думав, що вдасться», – каже незрячий Остап Нестеровський.

На створення однієї такої мініатюри поторібно близько доби. Але процес потрібно безперервно контролювати.

Волонтери вже встигли надрукувати кілька макетів Ейфелевої вежі, Базиліки Сакре-Кер та Капітолію Конгресу США.

«Чомусь в Інтернеті немає готових 3Д-моделей пам’яток архітектури української культури. Є зарубіжні пам’ятки. Але сподіваюся, що нам вдасться подолати цю прогалину», – зазначила керівник львівського осередку ГО «Українська спілка інвалідів» Оксана Потимко

Потрібним для незрячих є і Брайлівський принтер. Такий їм подарували благодійники. Коштує він понад 150 тисяч гривень. Гроші зібрали на незвичній вечері у темряві.

«Кожен охочий міг прийти на цей захід, внести гроші за участь і спробувати повечеряти в повній темряві. Провели такий захід у 3 містах України: Києві, Одесі та Львові», – розповіла член правління Міжнародного благодійного фонду Наталія Котенева.

Люди з вадами зору мріють знайти художника, який би змоделював для них макет собору Святого Юра, щоб і його можна було відчути на дотик.

Джерело: zik.ua

Share Button