У Києві презентували всеукраїнську грантову навчальну онлайн-платформу з програмування для людей з інвалідністю

У середу, 8 лютого, в Києві презентували проект з онлайн-навчання JAVA-програмування людей з інвалідністю – JavaGR8 ADAPT.

Підготовка курсу JavaRG8 ADAPT тривала майже рік. За цей час зусиллями компанії SmartMe University і Java-тренера, кандидата технічних наук, доцента Сергія Іщерякова були створені відео-уроки, розроблена програма вебінарів і кілька сотень авторських тестів до курсу.

“Курс побудований таким чином, що для початку навчання досить володіння комп’ютером на рівні користувача, тобто, не потрібні ніякі спеціальні знання з програмування, – запевнила керівник програми. – Особливо важливим є те, що навчання проходить в онлайн-режимі на платформі SmartMe University, адже ми прекрасно розуміємо наскільки складно було б людям з інвалідністю приїжджати на аудиторні заняття мінімум двічі в тиждень. Саме тому наш курс побудований на авторських відео-уроках і регулярних вебінарах з автором курсу Сергієм Іщеряковим, під час яких учні можуть ставити запитання тренеру, розбирати складні завдання, перевіряти домашні завдання”.

Як запевняють, навчальна програма JavaRG8 ADAPT унікальна за своєю суттю та змістом і поки не має аналогів на українському ринку. Більш того, онлайн-платформа, на якій проходить курс, – це також авторська розробка української компанії SmartMe University.

“Спочатку це був експеримент наосліп: в той час Сергій Михайлович працював викладачем в інституті і до нього звернувся студент з порушеннями опорно-рухового апарату, який дуже прагнув вивчити програмування а програмою Сергія Михайловича. З першої спроби не вийшло, але хлопець виявився наполегливим і в врешті-решт успішно пройшов навчання. Цей приклад надихнув на впровадження програми з навчання програмуванню людей з особливими потребами у всеукраїнських масштабах і завдяки сучасним технологіям це можливо”.

За словами організаторів місією цього проекту є зміна ставлення суспільства, педагогів, влади та й самих людей з інвалідністю до власного життя, ролі тих, хто допомагає і самої форми допомоги, а також забезпечення людей реальними професійними навичками, які можуть допомогти у працевлаштуванні. Ми вже маємо історії успіху наших випускників, тому з упевненістю можемо стверджувати, що вчити програмуванню людей з особливими потребами можливо. Наступним кроком бачимо популяризацію цієї ідеї і донесення інформації про можливості навчання якомога більшій кількості людей з особливими потребами. Тут нам дуже необхідна підтримка громадських організацій, ЗМІ , органів місцевого самоврядування та МОН”.

На курсі вже вчаться кілька десятків студентів, деякі вже успішно себе реалізували.

Хороший життєвий приклад – студент Ігор Романчук (інвалід 2-ї групи, ДЦП) з Івано-Франківська, який після навчання на курсі JavaGR8 ADAPT успішно склав міжнародний сертифікаційний іспит компанії Oracle і вже кілька років працює Java-розробником у компанії SoftJourn. Одна з його власних розробок – мобільний додаток “Дружній Івано-Франківськ” (FriendlyIF), який фіксує всі пандуси в місті і демонструє не тільки наявність пандусів, а й рівень їх зручності від тих, що цілком пристосовані для людей з особливими потребами, до тих, якими неможливо скористатися без сторонньої необхідності”.

Для людей з інвалідністю курс JavaGR8 ADAPT є повністю безкоштовним. Навчання триває близько шести місяців, а для вступу достатньо подати заявку і пройти невелике анкетування-співбесіду. Програма всеукраїнська, немає вікових обмежень.

“Дуже важливо, що курс не є ознайомчим. Він повністю готує до міжнародної сертифікації ORACLE і дає професію. Крім того, не потрібні ніякі навички в програмуванні для того, щоб почати навчання. Потрібні тільки комп’ютер і бажання”, – відзначає директор компанії SmartMe University Оксана Біла.

Юлія Ресенчук, керівник БФ “Асоціації інклюзивної країни” (колишня “Асоціація осіб з інвалідністю-комп’ютерників”) наголошує на важливості дистанційної освіти для людей з інвалідністю.

“Серед людей з інвалідністю багато розчарованих або тих, хто втратив навички самостійного життя. Особливо, якщо інвалідність з дитинства. У таких випадках формується менталітет “хтось за мене повинен все робити”. Ми намагаємося виховати в них незалежність. До навчання, тим більше, дистанційною, багато охочих серед людей з інвалідністю. Вони розуміють, що це величезна можливість реалізуватися. Люди бояться виходити на вулицю, тому що там маса бар’єрів. Але коли мова заходить про навчання вдома, а в подальшому і про працевлаштування, то звичайно, ця ідея подобається” .

На презентації JavaGR8 ADAPT були представлені 20 сертифікатів на навчання. Крім того, кожен охочий може зареєструватися онлайн.

Організатори очікують, що курс стартує 27 лютого.

Share Button