ПРЕЗЕНТАЦІЯ ДИТЯЧОЇ ЛІТЕРАТУРИ ШРИФТОМ БРАЙЛЯ

16 грудня у художній галереї «Митець» відбулася презентація дитячої літератури серії книжок «Моя Україна» шрифтом Брайля.
Громадська спілка людей з інвалідністю по зору «Сучасний погляд» вже вкотре тішить маленьких читачів книжками, які справді можна читати пальчиками , а не слухати в аудіозаписі. Олеся Перепеченко– керівник проекту «Мій друг – книга» зі своїм дружнім та творчим колективом створила другу серію книжок дитячої літератури «Моя Україна».Ці книги спрямовані на формування та виховання в дитині патріотизму, любові до рідної неньки-України, поваги до героїчного минулого, шанування звичаїв та традицій.
Серія «Моя Україна» складається з 5 книжок, які містять оповідання, вірші, цікаві пригодницькі історії, перекази та легенди, завдяки яким дітки зможуть дізнатися про традиції, обряди свого народу. А також на сторінках цих книжок багато уваги приділено героїчному минулому нашого козацтва та сучасним політичним подіям, які відбувалися на Майдані.
На презентації ми мали можливість зустрітися не лише з організаторами та ідейними натхненниками створення книжок, але й з авторами, твори яких увійшли до цієї серії.
Надія Красоткіна – відома поетеса з Волині, пише чудові вірші про рідну українську мову, на сторінках книжок ви можете ознайомитися з її прекрасними поетичними творами. Серед поезій пані Надії є вірші, у яких усі слова починаються з однієї літери, наприклад, «В», «С», «З».Поетеса від щирого серця бажає, щоб діти правильно і грамотно розмовляли рідною мовою і через слово збагачували свій духовний світ.З Надією Красоткіною пані Олеся та вся команда познайомилася через соціальну мережу Facebook і поетеса із задоволенням приїхала на презентацію.
«У світі українських традицій» – це назва другої книги із серії «Моя Україна».Авторка цієї книги Тіна Полек, яка також була присутньою на заході. «Мені без прикрас і романтичного пафосу в доступній формі хотілося показати дітям, як жили люди в кінці 19 на початку 20 століття», – ділиться з нами автор книги, – «А родзинкою саме цієї книги, – продовжує Тіна, – є записи пісень, написані Марією Іванівною Пилипчак, яка є хормейстром хору Г. Верьовки і керівником дитячого ансамблю «Цвіт», диск із записами автентичних пісень входить до цієї книги, що дасть дітям можливість почути фольклорні пісні у справжньому виконанні із збереженням усіх орфоепічних і фонетичних норм, ці пісні не є шаблонними і мені дуже хотілося донести їх до дітей».
Автор третьої книги, «Дух України – козацтво», Ганна Самборська на презентації також поділилася своїми враженнями щодо написаного нею твору. «Звичайно, хотілося в певні рамки втиснути все – і відомих козаків, і козаків-характерників, і їхні звичаї, побут в цілому, – розповідає пані Ганна, – але ж все неможливо охопити. Тому я вирішила спонукати дітей самим прочитати і детальніше ознайомитися з тим, що їх більше зацікавить». На сторінках цієї книги ви дізнаєтеся про устрій козаків, їхній побут та звичаї, їх унікальне військове мистецтво.
Зорина Нікітіна – авторка книги «Революція гідності – січ 21 століття» розповіла про історію написання цього твору.З яким хвилюванням і щирістю авторці хотілося донести до дітей події, які відбувалися на Майдані, не пов’язуючи це з представниками влади та політики. «Свого роду ця книга є одкровенням, це те з чим я жила і чим мені хотілося поділитися з дітьми», – коментує Зорина Нікітіна.
Укладачем книги під назвою “Україна своїм дітям” є Галина Макаренко. У цій книзі зібрані вірші та оповідання класиків та сучасних авторів.
Усі книги серії «Моя Україна» наповнені любов’ю, добротою та спрямовані на виховання національної свідомості, дружньої поваги у юних українців.
Благодійну фінансову допомогу для друку і оформлення надали : народний депутат Верховної Ради Максим Віталійович Саврасов, Всеукраїнська християнська «Місія служіння незрячим», представники туристичного клубу «Арсенал».
Усі книги передадуть до спеціалізованих шкіл-інтернатів, де навчаються діти з порушенням зору, а також до спеціалізованих бібліотек та центрів реабілітації для незрячих.
Леоніда Пономарьова,

Share Button