Скасовано плату за приведення статутів НУО у відповідність до нового ПК та законодавства про декомунізацію

Народні депутати ухвалили Закон № 5067 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державної реєстрації прав на нерухоме майно та захисту прав власності».

Громадські і благодійні організації не платитимуть 435 грн за приведення своїх статутів у відповідність до нового Податкового кодексу і законодавства про декомунізацію. Також в 3 рази зменшено плату за звичайне внесення змін до статутів – до 137 грн. Крім того, скасовано плату адміністративного збору за реєстрацію символіки, яку платили окремі групи громадських організацій – це були громадські об’єднання людей з інвалідністю та “чорнобильців”.

Експертка проекту “Громадяни в дії” Соломія Старосольська на своїй сторінці у Фейсбук так прокоментувала новації для громадських організацій:

“Вітаю громадський сектор з прийняттям надважливого Законопроекту №5067! Щиро дякую за підтримку усіх (без будь-якого виключення) пропозицій, поданих експертами УНЦПД, народному депутату України Оксана Продан, Міністру юстиції України Павло Петренко, Anatoliy Leshchenko, допомога яких є неоціненною. Отже, сьогодні ми маємо наступне:

1) скасовано адміністративний збір за державну реєстрацію змін до відомостей про громадське об’єднання чи благодійну організацію у випадку наявності таких вимог у законодавстві України (Податковий кодекс України, законодавство про декомунізацію тощо) – БУЛО 410 грн. – СТАЛО – 0 грн.;

2) адміністративний збір за державну реєстрацію змін до відомостей про громадське об’єднання чи благодійну організацію у всіх інших випадках зменшено з 410 грн. до 137 грн. (БУЛО 0,3 мінімальної заробітної плати СТАЛО 0,1 мінімальної заробітної плати);

3) скасовано несправедливий (залишений через технічну помилку)адміністративний збір за державну реєстрацію символіки об’єднання осіб з інвалідністю та “чорнобильців”;

4) для забезпечення антирейдерської боротьби щодо права власності передбачено, на відміну від бізнесу, ПРАВО, а не ОБОВ’ЯЗОК, громадської чи благодійної організації визначати необхідність нотаріального посвідчення підписів на рішенні та установчих документах.

Внесено інші технічні правки, які мають значення для діяльності державних реєстраторів та адміністраторів у сфері державної реєстрації громадських об’єднань.”

Громадський простір

Share Button