ВІННИЦЯ ЗУСТРІЧАЄ МАЙБУТНІХ БІЗНЕСМЕНІВ ТА ПІДПРИЄМЦІВ

У сучасному світі існує безліч можливостей та інструментів, які дозволяють людині реалізувати себе на ринку праці, будучи незалежною від свого роботодавця. Не секрет, що новітні технології та технічні засоби полегшують життя людини настільки, що все менше застосовується її розумова діяльність, і дії, які раніше виконувала одна особа, тепер можуть виконуватися на комп’ютері певною програмою. Ми часто чуємо про скорочення робочих місць, низьку заробітну плату, невдоволеність робочим колективом та керівництвом або, взагалі, неможливість працевлаштуватися через відсутність робочих місць і фінансової підтримки. Бажаючий знайти роботу може мати вищу освіту, додаткові сертифікати та дипломи, які свідчать про його самоосвіченість, прагнення до розвитку і вдосконалення професійних якостей, що є дуже вагомим для роботодавця. Але наявність всього вище зазначеного не гарантує негайного працевлаштування і здебільшого співбесіда закінчується фразою: «Ми вам перетелефонуємо». Добре, якщо вам перетелефонували, запросили знову на чергову співбесіду, запропонували пройти стажування, взяли вас на випробувальний термін, а вже потім офіційно оформили на обрану вами посаду до штату працівників. Але такі випадки трапляються нечасто і доводиться пооббивати пороги багатьох фірм чи компаній, до яких ви хочете влаштуватися, проходячи чергову співбесіду із потенційним роботодавцем.

На сьогодні популярно і престижно працювати у бізнес- сфері чи у підприємницькій діяльності. Спочатку у ролі помічника бізнесмена, а зрештою, здобувши безцінний досвід і навички, можна вже й самому відкривати свою справу та виходити на ринок праці.

Робота на себе, започаткування власної справи, звичайно, не кожному підвладні. Перш за все, потрібно бути людиною ризикованою, для того, щоб стати підприємцем. По-друге, треба бути терплячим, комунікабельним, організованим та креативним.

З історії підприємницької діяльності

Що ж таке підприємництво? Це поняття надзвичайно широке і містке. Воно охоплює сукупність правових, економічних, історичних, політичних, моральних та психологічних норм. Протягом тривалого часу, це поняття змінювалось під впливом фундаментальних та відбудовчих інститутів та психології людей.

Перші спроби систематичного теоретичного осмислення підприємництва беруть свій початок із XVII ст., хоча співтовариства підприємств, які складалися з ремісників, купців, лихварів, з’явилися значно раніше. Первісне поняття “підприємець” (фр. еnterpreneur) до наукового обігу ввів англійський економіст Річард Кантільон, який зробив систематизований аналіз підприємництва. Він визначав підприємця як людину, яка за певну ціну купує засоби виробництва, аби виробити продукцію і продати її з метою одержання доходів, і яка, беручи на себе зобов’язання з витрат, не знає, за якими цінами може бути здійснена реалізація. До підприємців він зараховував людей з нефіксованими прибутками (ремісників, купців, селян та ін.), тобто тих, хто був зайнятий економічною діяльністю в умовах нестабільності та непередбаченості цін. Тому головною рисою підприємця Кантільон і вважав готовність до ризику.

А.Сміт, один з тих, хто заклав теоретичні підвалини підприємництва, розглядав підприємця як власника. Саме цим визначаються його дії в економічному житті, мотивація, поведінка, психологія.

Підприємець бере на себе ініціативу поєднання фінансових, виробничих, матеріальних, сировинних, людських, інформаційних, інтелектуальних та інших ресурсів у процесі виробництва товару чи надання послуги, організовує виробництво, розподіляє засоби виробництва і трудову діяльність.

Вашій увазі пропонуємо цитати легендарного підприємця і керівника каліфорнійської компанії «Apple»Стіва Джобса:

«Не допустити помилок – значить прожити неповноцінне життя», «Бути найбагатшою людиною на кладовищі для мене не важливо… Лягати спати з думкою про те, що ти створив щось прекрасне, – ось що має значення для мене», «Коли мені не вистачало грошей, я сідав думати, а не біг заробляти. Ідея – найдорожчий товар на світі», «Будь чесний із самим собою і з людьми, завжди роби все вчасно, ніколи не здавайся, йди до своїх цілей, навіть якщо все погано».

Про бізнес-тренінг, що відбувся на Вінниччині

З 22 до 24 вересня відбувся триденний навчальний бізнес-тренінг «Започаткування власної справи: теоретичні основи та практичні аспекти».

До участі запрошувалися внутрішньо переміщені особи з інвалідністю, учасники АТО, які отримали травму, особи з інвалідністю, які проживають на території, що межує з окупованою територією (Донецька, Луганська області).

Захід проводився у комфортабельному готелі «Добробут» у центрі міста.

Лекції проводила викладач Дніпропетровського центру профтехнічної освіти державної служби зайнятості та фахівець у галузі бізнесу та підприємницької діяльності Катерина Федотова. Катерина не вперше проводить тренінги, які проводяться Національною Асамблеєю для людей з інвалідністю України. Викладання матеріалу відбувалося у доступній формі з наведенням прикладів, тому учасники та організатори заходу щиро дякують Катерині за її роботу і здобуті знання. Навчання відбувалося не лише у теоретичному засвоєнні матеріалу, а й у виконанні практичних завдань, кожен міг ставити запитання, інколи відбувалися жваві дискусії між учасниками щодо того чи іншого питання. На початку заходу кожен учасник отримав робочий зошит, у якому зібрана важлива інформація для тих, хто планує займатися підприємництвом. Зокрема, зразки написання та подання заяв, інформація про податки, законодавчі норми та діючі закони, таблиці розрахунків та ін. Учасники з порушенням зору отримали робочі зошити в електронному варіанті. Під час лекцій розглядалися наступні питання:
– Різниця між бізнесом та підприємницькою діяльністю;
– Законодавче регулювання підприємництва;
– Порядок реєстрації суб’єктів господарської діяльності;
– Загальні засади оподаткування підприємницької діяльності в Україні;
– Єдиний податок;
– Порядок нарахування ЄСВ;
– Оформлення електронного цифрового підпису;
– Звітність суб’єктів підприємницької діяльності (СПД) на спрощеній системі оподаткування;
– Загальна система оподаткування;
– Податок на доходи фізичних осіб;
– Військовий збір;
– Податок на додану вартість;
– Сплата та адміністрування;
– Звітність СПД на загальній системі оподаткування;
– Воркшоп «Проектування бізнес- моделі власного бізнесу».

Між заняттями відбувалися перерви, на яких пригощали смаколиками та кавою або чаєм на вибір. У тренінгу взяли участь 24 особи, які постраждали внаслідок терористичних дій на сході України. Усі охочі приїхали з метою отримати знання та скористатися можливістю взяти участь у конкурсі на отримання міні-гранту.Захід проводився Національною Асамблеєю людей з інвалідністю України в рамках реалізації в Україні Міжнародного проекту «Тренінги, розширення економічних можливостей, допоміжні технології та послуги медичної і фізичної реабілітації».Виконавці проекту: UCPWheelsforHumanity (США), Всеукраїнське громадське об’єднання «Національна Асамблея людей з інвалідністю України» (НАІУ) та Українська асоціація фізичних терапевтів. Фінансову підтримку проект отримав від Агентства США з міжнародного розвитку USAID. Головною метою проекту є залучення внутрішньо переміщених осіб з інвалідністю до зайнятості та працевлаштування. Важливо відзначити, що це другий етап проекту, перший етап відбувся у Дніпропетровську. Після окупації територій, на яких раніше мешкали постраждалі, доля кожного склалася по-різному. Хтось переїхав до великих міст, а хтось змушений був залишитися поблизу своєї батьківщини, та вже в іншому місці, де більш безпечніше. Написати проект та виграти міні-грант для реалізації своїх ідей не мрія, а реальність. Серед тих, хто подавав свої заявки на участь у міні-гранті є переможці, які зараз займаються своєю справою і продовжують рухатися вперед, розвиваючи свою діяльність. Олена Держапільська, яка раніше мешкала у Ясиноватій, через воєнні події жінка з родиною вимушено переселилася до Дружківки. Незважаючи на труднощі та складне становище, пані Олені вдалося написати свій проект та виграти міні-грант. Зараз Олена разом з донькою

Наталею виготовляє м’які іграшки, які приносять і задоволення, і прибуток.

– «Все почалося з того, що моя донька пошила двох м’яких зайців, потім знайомі підказали про майстер-класи, на яких можна навчитися виготовленню м’яких іграшок, я цим зацікавилася. А враховуючи те, що донька в мене здобуває фах у швейній промисловості і я також вирішила спробувати себе у цій справі», – розповідає Олена. Потім жінка дізналась про можливість подання заявки на міні-грант, написала свій проект, і, зрештою, виграла! «Це була приємна несподіванка, я дякую усім організаторам, які допомогли мені придбати швейну машинку і передали її мені у Дружківку» , – ділиться своїми враженнями пані Олена.

– Як ви рекламуєте свою продукцію?

– Скоро ми створимо свій сайт, де буде розміщена детальна інформація про нашу з донькою продукцію. А поки що наші роботи ми виставляємо у соціальних мережах і беремо участь у ярмарках.

– Що ви можете порадити тим, хто збирається розпочати свою власну справу?

– Перш за все, не боятися, по-друге, користуватися усіма можливостями, які дозволяють втілити свої ідеї у реальність. І, звичайно, ризикуйте і все у вас вийде.

В останній день заходу усі учасники отримали сертифікат про участь у проекті. А детальну інформацію про подання заявки на отримання міні-гранту, читайте на сайті Національної Асамблеї для людей з інвалідністю України.

Леоніда Пономарьова,

Share Button