Звітна доповідь ЦП УТОС XVІI з’ۥїзду УТОС

Шановні делегати з’їзду, шановні гості!

Рішенням XI пленуму Центрального правління Українського товариства сліпих мені було доручено представити на Ваш розгляд Звітну доповідь про роботу Центрального правління УТОС за період діяльності Товариства з 2011 р. по 2015 р. включно.

Подолано ще один етап життя Товариства, розвитку його структур, удосконалення методів і напрямків їх роботи по соціальному захисту інвалідів по зору, їх реабілітації та інтеграції в суспільство.

Це був надзвичайно складний і напружений період в існуванні УТОС і його підрозділів. Були певні успіхи, але були і невдачі.

Зважаючи на те, що діяльність Товариства та його структур тісно пов’язана із суспільним життям держави, то, звісно, що всі ті потрясіння, які випали на долю нашої країни в останні роки, мали негативний вплив і на становище безпосередньо в УТОС, і на функціонування наших підрозділів, і на благополуччя кожного інваліда по зору.

Не обминули нас стороною і військові дії на Донбасі та анексія Криму. В результаті цих подій ми втратили можливість активно впливати на діяльність наших структур, розташованих на окупованих територіях Донецької та Луганської областей, а саме: Донецького УВО, Єнакіївського, Макіївського, Краснолуцького УВП та ряду первинних організацій. Цим нашим структурам ми не можемо надавати ні фінансової, ні матеріальної, ні будь-якої іншої допомоги. Крім того, ці події призвели до штучного роз’єднання Луганської та Донецької обласних організацій, вихід зі складу Товариства Кримської організації. Всупереч усім законам і світовим нормам була загарбана власність УТОС в Криму, яка перебувала в оперативне управлінні і на балансі Сімферопольського УВО та його філій, в тому числі Севастопольського УВП, Керченського УВП та приєднаних до нього Євпаторійського і Феодосійського УВП, а також санаторію УТОС в місті Євпаторія. Внаслідок обстрілу було частково пошкоджено та розграбовано бойовиками так званої Луганської народної республіки Луганське УВО та створене напередодні з метою реорганізації об’єднання Луганське УВП. Тому Президія ЦП УТОС була вимушена прийняти рішення про ліквідацію зазначених двох підприємств, що здійснюється в даний час.

Не сприяла стабільній роботі наших підрозділів і необхідність участі у викликаній військовими діями мобілізації їхнього зрячого персоналу та спеціалістів, а також транспортних засобів.

Можна перераховувати і інші негативні фактори, які характеризували ситуацію, в якій прийшлося працювати структурам Товариства в минулій п’ятирічці, наприклад, кризовий стан економіки, фінансові потрясіння та інше.

В таких умовах працювати було вкрай тяжко. Проте рук ніхто не опускав.

Центральним правлінням, його Президією та апаратом, керівниками організацій і підприємств, трудовими колективами УТОС велася повсякденна ціле направлена робота по подоланню зазначених перешкод та виконанню своїх найважливіших завдань по соціальному захисту інвалідів по зору, їх реабілітації та інтеграції в суспільство, недопущенню втрат власності УТОС, зміцненню його структури, стабілізації діяльності всіх наших підрозділів.

З метою збереження структури УТОС і власності Товариства Центральне правління неодноразово зверталося до урядових структур із проханням включити власність УТОС у Криму до позовної заяви в Європейський суд держави Україна до держави Росія. В результаті від Міністерства юстиції отримано позитивну відповідь. Водночас ведеться робота з пошуку оптимального варіанту повернення, чи отримання рівноцінної власності, яка перебувала на балансі Євпаторійського санаторію УТОС.

Неодноразово ми зверталися до державних органів із проханням захистити нашу власність на окупованій території Донбасу. Але якихось реальних дій у вирішенні цього питання не було здійснено через не підконтрольність цих територій Україні. Тому з метою максимального збереження структури УТОС Центральним правлінням було прийнято рішення про приєднання частини первинних організацій УТОС, розташованих на підконтрольній Україні території Донецької області, до Дніпропетровської обласної організації, а Луганську обласну організацію дуло перереєстровано в Сєверодонецьку.

Також для збереження цілісності структури Товариства рішенням Президії ЦП УТОС Красноармійський цех був вилучений зі складу Донецького УВО та приєднаний до Краматорського УВП. З цією ж метою було розпочато реорганізацію Чернігівського та Мукачівського УВП, на базі яких створені нові підрозділи УТОС, що дасть змогу розширити можливості в забезпеченні роботою інвалідів по зору в цих регіонах.

Безумовно, попри всі труднощі, які виникали в роботі наших структур, ми відчували та реально отримували від державних органів підтримку і допомогу на всіх рівнях. І, насамперед, це фінансова підтримка з Державного бюджету для непромислової сфери Товариства, це надання пакету пільг для наших виробничих структур, це також ряд соціальних пільг для окремих категорій інвалідів по зору, отримання коштів з Фонду соціального захисту інвалідів на технічне переоснащення та поліпшення умов праці та інше. Так, було дуже тяжко вирішувати зазначені питання. Членам Президії і апарату Центрального правління щороку на державному рівні, а керівникам підприємств і організацій — на місцевому рівні приходилось наполегливо і не один раз ставити ці питання перед державними органами найвищого рівня та структурами місцевого самоврядування, щоб отримати позитивний результат. І, слід зазначити, що в переважній більшості випадків ми отримували допомогу і на державному, і на місцевому рівні.

Тому дозвольте виразити вдячність від усіх нас тим керівникам країни та державних структур, які реально допомагали нам долати труднощі, вирішувати нагальні питання.

Слід також відзначити, що, зважаючи на спільність напрямків діяльності у справі соціально-трудової реабілітації інвалідів, Українське товариство сліпих здійснювало свою організаційну роботу на рівні керівних органів держави, міністерств, відомств та інших державних структур у тісній співпраці з Українським товариством глухих, Національною асамблеєю інвалідів України, іншими громадськими організаціями інвалідів.

Тому дозвольте подякувати за співпрацю керівникам цих організацій, всім нашим колегам по спільній роботі над вирішенням проблем у життєдіяльності інвалідів.

Тепер необхідно зупинитися на конкретній роботі, проведеній протягом останніх п’яти років, як Центральним правлінням, його Президією та апаратом, так і всіма структурними підрозділами Товариства.

ПОВНИЙ ТЕКСТ ДОПОВІДІ

Share Button