КИЇВ ЗІБРАВ СПІВОЧІ ТАЛАНТИ УТОС

Червень для Києва вже традиційно місяць огляду, коли у приміщені будинку культури київського УВП-1 ім. Я. П. Батюка, збираються аматори УТОСу, аби виступивши перед авторитетним жюрі не лише показати свої творчі здобутки, але і визначити найкращих, які представлятимуть центральну Україну у заключному третьому етапі огляду –конкурсу самодіяльності товариства.

8 – 9 червня у Києві проходив третій зональний етап огляду-конкурсу. Цього року тут демонстрували свою майстерність вокалісти. Солісти, дуети, тріо та квартети.

До столиці з’їхались співаки з УВП та ТПО УТОС усієї центральної України. Бо якби там не було важко, а люблять українці пісню.

Дев’ята година ранку восьмого червня. Великий зал будинку культури ім.. Я. П. Батюка повний. Попри те, що це не концерт , а огляд, і день робочий, однак окрім самих учасників, тут зібралося і чимало слухачів, це друзі вокалістів, їх родичі, і просто шанувальники співу, які не могли пропустити таке свято вокального мистецтва. Яскраві народні костюми співаків, які ще займають місця у залі, милує око, немов великий химерний візерунок, нашитий на загальному тлі переповненого людьми приміщення.

Директор будинку культури ім. Я. П. Батюка В. П. Ковальчук зі сцени тепло привітав присутніх із початком чергового огляду-конкурсу. До глядачів звернувся також і директор УВП-1 А. В. Сіліч, який у своєму виступі згадав і черговий з’їзд УТОС, зазначивши, що «попри усе цей з’їзд продемонстрував силу нашого товариства, «яке нікому не вдалося розхитати». Привітали присутніх із початком заходу представники ЦП УТОС О. М. Осадчий та М. М. Новосецький. Михайло Миколайович зазначив, що вірить у те, що з’їзд, який щойно закінчився, надасть поштовх подальшому розвитку і усього нашого товариства загалом, і його духовного життя, культури та мистецтва.

Першими з учасників на сцену вийшли господарі – аматори Київського УПП-1.

Далі на сцену виходять аматори з інших колективів Києва, Ніжина, Чернігова,та інших. Репертуар у артистів найрізноманітніший. Це і народні пісні, і популярні естрадні. Лунає багато патріотичних пісень,присвячених Батьківщині. Але це саме патріотичні пісні, але ніякої агресії, ненависті до інших народів у них немає.

Публіка у залі хвилюючись слухає, співпереживає виконавцям. Вболівають, звичайно, здебільшого за своїх співпрацівників, але вміють цінувати і вдалі виступи співаків з інших колективів. Так справжній шквал оплесків викликав виступ працівника Київського УВП-4 Олексія Вишневського.

Попри те, що захід почався практично без запізнення і йшов без будь-яких збоїв, та прослухати усіх співаків зони у один день було неможливо. Тож огляд тривав і наступного дня, який показав яскраві виступи аматорських колективів з Обухова, Черкас та інших міст. Справжнім відкриттям став виступ співачки з Білої Церкви Наталії Щємєлініної, яка проникливо виконала пісню Миколи Мозгового «Не в тому річ» і чудову пісню про Україну.

Непросте завдання стояло перед журі – визначити переможців, тих , хто восени візьме участь у заключному етапі огляду-конкурсу. Та журі виявилося на висоті. І ще б пак, до його складу входили авторитетні, досвідчені митці, які, слід зазначити, вже не перший рік оцінюють наших аматорів. Члени журі це: доктор мистецтвознавства, професор Національного педагогічного університету ім. М. Драгоманова Галина Обережна , відомий композитор, заслужений діяч мистецтв Михайло Шух, очолював журі народний артист України, професор Національної музичної академії ім. П. І. Чайковського Віктор Скоромний. Тож ,оцінюючи мистецький рівень учасників огляду , члени журі ще і порівнювали досягнення цього року із рівнем ,продемонстрованим ними у попередні роки .

У своєму заключному виступі голова журі В. П. Скоромний із задоволенням констатував очевидне зростання майстерності багатьох виконавців. Ця оцінка авторитетного митця надзвичайно тішить, якщо навіть такі тяжкі випробування, які переживає разом із усією державою і наше товариство, не завадило вдосконалюватися нашим аматорам, не змусило змовкнути, стихнути нашу пісню, то мабуть таки є у нас майбутнє!

Є. Тезей.

Share Button